En af de ting, der virkelig kan drille, når du begynder at sy tøj, er indsnit. De er tegnet op på mange symønstre som trekanter, der skal sys væk, men når du syr dem, bliver der en lille fold eller bule der hvor indsnittet ender. Og det ser virkelig irriterende ud.

Lær at sy indsnit uden bøvl.

Grunden til at dutten under indsnittet opstår er, at stoffet ikke passer til din krops former – der er for lidt eller for meget stof, lige der hvor indsnittet ender. For at forstå mekanikken, kan vi lige se på lidt teori.

 

Hvad er indsnit?

Indsnit er – sådan lidt kort fortalt – trekanter i stoffet, som sys væk, for at give det flade, todimensionelle stof dybde, så kroppens buler kan være der.

Se f.eks. på tegningen herunder. Den blå firkant er nederdelen og de grå trekanter er de indsnit vi syr væk, for at stoffet passer til kroppens former.

lær at sy indsnit

Indsnittene er markeret her og i mønstret som trekanter.

Men din krop er jo ikke trekantet – den består af kurver. Og derfor skal indsnittene også sys som kurver. Det kigger vi på om lidt.

For først skal du samle indsnittet. Læg hakkene over hinanden, og lad folden gå indtil der, hvor du satte nålen, da du lavede markeringen.

Hvis du vil, kan du tegne linjen fra hakkene i taljen til nålen i spidsen (den blå på billedet) op med kridt.

Lær at sy indsnit

Sådan syr du indsnit

Når du syr indsnittet, skal du IKKE sy en ret linje (for det ville lave en trekant, der jo ikke passer til din krop).
I stedet skal du lade sømmen lave en ganske let blød bue, der slutter ca 1 cm over spidsen, helt ude i folden. Og så skal du sy det sidste stykke helt parallelt med folden. Se hvordan på billedet.

Syning af indsnit Lær at sy

Det kan godt kræve lidt øvelse lige at ramme den rigtige kurve. Så faktisk vil jeg anbefale dig at finde restekassen frem og sy en masse indsnit på prøver, indtil du har fornemmelsen af kurven. Det er i det hele taget en god idé at øve nye teknikker nogle gange når du er ved at lære at sy noget nyt.

Sådan presses indsnittet

Når du skal presse indsnittene, er det vigtigt du presser dem i form.

Pres dem først som de er syet (se hvordan i det her tidligere indlæg) fra begge sider, og læg dem herefter på en kurve på et presseføl eller et hårdt sammenrullet håndklæde.
Pres fra retsiden først. Og lad indsnittet køle helt af på pressepuden, før du tager det væk.

(Et presseføl kan godt være svært at finde. Du kan lave det selv, men jeg har også set det hos Byens Sycenter.)

pres indsnit

 

 

Vil du have flere tips til, hvordan du får et godt resultat når du skal sy? Så tag et kig på mit kursusforløb: “Lær at sy dit eget tøj”. Her kommer vi igennem de små ting der gør en stor forskel og vi gennemgår også lynlåse, presning, jerseysyning og meget mere. Se mere om kurset HER.

lær at sy nederdel med indsnit

Denne nederdel har f.eks. indsnit på bagstykkerne for at lave plads til ballerne.
Stoffet er økologisk GOTS-certificeret bomuldssatin fra Stof & Stil