Nogen gange kan man godt have brug for at fjerne brystindsnit fra et symønster.

Det kan f.eks. være hvis du har lavet en avanceret tilretning til stor barm på et mønster hvor du faktisk ikke vil have et indsnit – som f.eks. på et t-shirt-mønster. Eller det kan være i tilfælde hvor et brystindsnit vil ødelægge mønstret på det stof du har valgt.

Ligemeget hvilken årsag der er til at du vil af med et brystindnit, er der her et rigtigt cool trick til at få det væk.

fjern brystindsnit MariaDenmark.dk

For nogle år siden, lavede jeg en meget populær tutorial på min internationale blog om hvordan man laver en FBA (den engelske forkortelse for det mere klodsede “Stor barm tilretning”) på et t-shirt symønster. Og dengang håndterede jeg det med at få indsnittet væk på en lidt klodset måde, for at sige det mildt.
Siden har jeg også lavet en enklere DIY om at lave stor barm tilretning på tshirtmønstre (som ikke laver noget brystindsnit), men jeg foretrækker personligt stadigvæk den mere indviklede metode. Som altså giver mig et brystindsnit jeg ikke vil have.

Og så er det jo super cool at jeg har fundet en anden og meget mere elegant måde at komme af med det der brystindsnit på. Den er måske lidt mere indviklet, men den er præcis!

 

Sådan fjerner du et brystindsnit fra dit mønster

Her er forstykket af det tilrettede mønster. Der er jo et brystindsnit.
Jeg begynder min mønster-tilpasning ved at tegne en linje parallelt med midt for fra sømmen og til spidsen af indsnittet (det er den linje, jeg kalder Linje 1 i tutorialen). Så klipper jeg langs den linje.

Fjernelse af brystindsnit - MariaDenmark.dk

Jeg klipper langs linje 1 fra sømmen og op til spidsen af brystindsnittet

 

Det næste skridt i fjernelsen af brystindsnittet er at lukke brystindsnittet. Det får indsnittet til at rykke sid ned i det klip jeg lige lavede, så der kommer et nyt indsnit. Og så sidesømmen ligesom svinger ud.
Jeg viser det her både med mønstret og på en sketch. Du kan klikke på billederne for at få dem større.

sådan fjernes brystindsnit- Mariadenmark.dk

Når jeg lukker brystindsnittet, åbner der sig et taljeindsnit. Og så er vi jo nærmest lige vidt…

 

Nå men, vi skal jo have det der indsnit helt væk!

Jeg putter noget mønsterpapir under den nye brystindsnit-åbning og tegner et nyt indsnit som går fra hver af indsnitbenene og op til underarmen, tæt på sidesømmen.

Fjern brystindsnit - MariaDenmark.dk

Tegn det nye indsnit fra benene på indsnittet og til underarmen.

 

Og nu skal det indsnit så fjernes. Vi gider ikke ha’ det! Du kan folde det væk, eller simpelt hen klippe det væk, som jeg gør her.

indsnit væk - MariaDenmark.dk

Klip indsnittet væk – eller fold det, hvis du foretrækker det.

 

Og så mangler vi bare at samle delene og at sætte noget tape på, som kan holde det hele sammen. Og så at tegne en ny sømlinje, i stedet for den lidt ujævne sømlinje der kommer når indsnittet er væk.

 

Fjern indsnittet og tegn ny sømlinje

Det sidste trin er at tegne den nye sømlinje op.

 

Og det var det. Nu er brystindsnittet helt væk!

 

NB! Der er jo en vældig god grund til at der er et brystindsnit på mønstret. Nemlig den at brystindsnit faktisk former den kurve som din barm skal ligge i. Så når du fjerner et brystindsnit, vil du opdage at du får folder ved barmen ude fra sidesømmen og ind mod barmen. Det har jeg ikke noget  imod når det handler om t-shirts (jerseystoffet er også ret blødt og vil forme sig om barmen). Men man bør ikke fjerne indsnit fra tætsiddende toppe og kjoler i vævet stof!

 

P.S. Dette trick er et af mange, som jeg lærer mine kursister på mine workshops i tilretning. Du kan finde mine aktuelle workshops HER.