DIY: Tegn, klip og sy selv en nem nederdel – på en time eller to!

Det her projekt har jeg brugt en del gange når jeg har afholdt kurser i syning for begyndere. Det er godt nok ikke det første projekt. Men efter at have syet en pude og bagefter at have lavet nogle fleece-sokker, så kan det her sagtens være tredje projekt.

Stoffet til den her nederdel skal være strik-stof. For det er en helt enkelt begynder-sag uden hverken lynlås eller indsnit, så stoffet skal falde blødt og kunne strække sig. Det kan f.eks. være den her jaquardstrik fra Stof og Stil. Eller courtelle-jerseyen (det er det, der også kaldes ponti-strik) her. Eller en bomulds-jersey. Eller en viscose-jersey (især til maxi-længde er det godt). Nederdelen herover er i en meget lækker vinterjersey fra Byens Sycenter på Amagerbrogade (der var lidt tilbage på rullen, så ring til dem, hvis du gerne vil have fat i det, de sender garanteret gerne!)

Nem nederdel DIY MariaDenmark.dk

Du skal sikkert bruge ca 50 – 60 cm af stoffet. Men det ved du, når du har tegnet mønstret. Og så skal du bruge noget bred elastik – nok til at det kan nå om din talje. Min elastik er 5 cm bred.

Sådan tegner du mønstret til en nem nederdel du kan sy selv:

Måltagning:

Før du kan tegne mønstret, skal du bruge nogle mål. Du skal bruge dit taljemål, dit hoftemål og så skal du have en idé om hvor lang du ønsker nederdelen. Når du har de mål, kan du begynde at tegne dit mønster.

Vi laver en mønsterdel, som skal klippes to gange mod fold af stoffet. Det er den samme mønsterdel til forstyke og bagstykke, og det er en a grundene til at det her ønster kun virker med jersey der har stræk. Vi har jo nogle buler bagpå som vi ikke har foran, og stoffet skal kunne forme sig over dem. Og det kan strikstof.

nem nederdel diy

Sådan tegner du dit mønster til nederdelen:

 1. Lav først en lodret linje i den længde du vil have nederdelen fra taljen og til sømmen. Min nederdel er 45 cm lang, men du kan sagtens lave den længere – og lave en maxinederdel – eller kortere.
 2. Nu skal du tegne taljelinjen vinkelret øverst på den lodrette linje. Tag dit taljemål, træk 4 cm fra og del resultatet med 4. Det bliver længden på taljelinjen (F.eks. måler min talje 76 cm. Når jeg trækker 4 fra og deler med 4, får jeg en taljelinje på 18 cm.)
 3. Så er det tid til hoftelinjen. Den skal placeres der, hvor din hofte er størst – det er som regel 20 cm under taljen. HVis du er høj, skal du måske lave linjen 22 cm under taljen, hvis du er lav måske 18 cm under. Lav et mærke på den lodrette linje hvor din hoftelinje skal være.
 4. Længden på hoftelinjen er din hoftevidde minus 4 cm og delt med 4. (f.eks. er mit hoftemål 98 cm, så jeg trækker 4 fra og deler resultatet med 4 og får 23,5 cm)..
 5. Så mangler du bare at forbinde linjerne som jeg viser på sketchen ovenfor. I sidesømmen laver du en pæn kurve fra taljelinjen og til hoftelinjen og så lader du sømmen gå lige ned derfra til sømmen forneden (som måler det samme som hoftelinjen). Hvis du hellere vil lave en pencil-nederdel, korter du simpelthen sømmen forneden af med 2 cm og lader sidesømmen skrå indad.
 6. Okay. Så en sidste ting: DU skal også tilføje sømrum: Læg 5 cm til taljen (eller bredden af din elastik), læg 1 cm sømrum til sidesømmen og læg 2,5 cm til oplægningssømmen

 

 SÅ er mønstret klart, og du er klar til at arbejde i stof

Klip mønstret ud, læg det mod fold på stoffet 2 gange og klip stoffet

skirt1

 Om Syningen: Brug en stræk-søm på din symaskine. Eller sy med overlocker. Når jeg skal sy på almindelig maskine, bruger jeg som regel bare en zigzagsøm, men alle stræksømme kan bruges. Lav evt en prøve.

 

 • Læg stykkerne sammen, ret mod ret, og sæt nåle i sidesømmene. Sy sidesømmene og pres dem.

nederdel sy diy mariadenmark

 • Prøv elastikken rundt om taljen, for at finde ud af hvor lang den skal være. Du skal strække elastikken og den skal være stram nok til at holde nederdelen oppe, men det skal også føles rart – så den skal ikke være for stram. Når du ved hvor lang elastikken skal være, lægger du 3 cm til, som skal være overlap, og klipper elastikken.
 • Læg elastikken som en ring og lad enderne af elastikken overlappe. Sy frem og tilbage med en zigzag-sting nogle gange på tværs af elastikken.

Skirt-overlap-elastic

 

 

 • Del elastikken og taljen i 4 dele og afmærk med knappenåle (hvis du er i tvivl om hvordan du gør det, så se HER)

skirt-elastic

 • Hæft elastikken jævnt til vrangsiden af taljen, sådan at firdelingsmærkerne passer sammen. Du skal strække elastikken så den passer.

skirt-elastic2

 

 • Sy elastikken til vrangsiden af taljen med din overlocker eller med en bred zigzag søm på din symaskine. Sy tæt på kanten og stræk elastikken mens du syr.

 

sewing-elastic

 

 • Fold elastikken mod vrangen, så den ligger mellem stoflagene.

skirt-elastic-collage

 

 • Sy fra retsiden med en zigzag-søm eller en tvillingenål (det skal være en elastisk søm). Sy ca. 4 cm nede fra kanten og stræk elastikken mens du syr.

skirt-elastic3

 • Så er der bare tilbage at folde og presse oplægningssømmen op forneden på nederdelen og at sy den. Jeg bruger altid den samme stingtype, som jeg brugte ved elastikken (en zigzag i dette tilfælde).

 

skirt-hem

 

Og det er sådanset det… Det tager faktisk længere tid at forklare end at gøre det. Så kom du bare i gang:-)

 

Vil du hellere lave end velsiddende nederdel i vævet stof? 

SÅ skulle du tage og kigge på mine live workshops i tilretning, hvor du lærer de teknikker du skal bruge for at få et mønster til at passe til dig som du finder HER.

 

 

 

Vil du lære at sy tøj, sådan helt fra bunden?Lær at sy online kursus MariaDenmark

Så vil du sikkert være interesseret i min onlinekursus “Lær at sy dit eget tøj” som henvender sig til begyndere og øvede, der gerne vil have helt styr på syteknikkerne.

 

 

 

nemnederdel2