Uh, nu bliver det spændende! Vi nærmer os semifinalen med hastige skridt, og man kan mærke at opgaverne i episode 6 af Klar Parat SY bliver endnu mere udfordrende. Der er kun 5 deltagere tilbage – og 4 skal videre til semifinalen…

 

Hvis du er ny læser – så kan du begynde med den første af mine anmeldelser af Klar Parat Sy HER.

Anmeldelse af afsnit 6 af Klar Parat SY!

Dagens tema var at sy herretøj. I am intruiged, som man siger..

Herretøj er et område for sig indenfor syningen. De fleste syere starter med lidt puder og andre ting til hjemmet. Hvis de har børn, går de videre med lidt børnetøj og så evt. videre endnu til dametøj til sig selv. Men de store herreting, er der ikke mange der kaster sig over. Faktisk er det også svært at finde gode symønstre til herretøj. Det kan ske at der kommer et tema i et af sybladene med herretøjsmønstre, og der er enkelte firmaer (f.eks. Kwik Sew og Burda) der laver herretøjsmønstre.  Og da jeg var i USA i sommers, så jeg også mønstrene fra Thread Theory, som  udelukkende laver mønstre til herrer (og jo jo da, jeg købte et med hjem – det er super lækkert! :-)) Men generelt er der ikke meget at vælge imellem.

Selv har jeg holdt mig til at sy splatbukser (natbukser) og boxershorts til min mand. Meeeeen jeg har store planer om at lave et herre t-shirtmønster snarest!

Nå men. Herretøj. Spændende!

 

Den kreative opgave

I den kreative opgave, skulle de 5 deltagere tage en herre-smoking og sy den om til noget feminint – med en feminin pasform (den skulle altså tilrettes til ginen). De måtte ikke bruge af lageret, men skulle “nøjes” med stoffet fra smokingsættet og den sytråd der passede til. De havde 1½ time til opgaven. (Spørgsmål til deltagerne: Fik i egentlig tid til at tråde maskinerne inden opgaven var givet?) Efter min mening var det en super god opgave!

Som jeg har skrevet før – så ville jeg simpelthen komme til kort i de der kreative opgaver. Også her, tænker jeg. Men deltagerne klarede det skide godt!

Jeg synes Herborgs buksedragt (desværre ingen billeder) var super godt tænkt. Hun havde taget toppen fra jakken og syet den sammen med bukserne (som var afkortet til shorts med opslag) i taljen. Rigtig god idé. Rigtig fint design. At finishen så ikke var i top er jo en anden sag – og jeg er sikker på at med mere tid, ville  den have været super flot!

Jeg var også ret vild med Kirstines idé hvor hun lavede en kjole med bærestykke bagpå og også gjorde brug af bukserne. Og Kirstens brug af manchetten fra jakkeærmerne som ærme på sin kjole var også god. Men selve formen på kjolen var noget ufeminin.

Karin fik klart lavet det mest færdige stykke tøj. Det var en simpel idé – hun lavede jakken om til en vest-top, men med rigtig flot brug af jakkeskødet, og det så godt ud og var en enkel og ren løsning der var flot tilpasset til ginen. Så jeg forstår godt at Karin vandt – selv om det ikke var det mest kreative indslag.

Karins omsyede smoking i klar parat sy

Vinder-vesten. Det er synd at man ikke kan se den bagfra. Foto fra Stof2000

 

Faktisk var alle omsyningerne flotte. Og dommerne var ret glade. Og værtinde Lene var mundlam.

Under indslaget om den kreative opgave så vi også lige et historisk indslag om de omsynings-centraler der var under 2. verdenskrig. Dem havde jeg aldrig hørt om, men det må jeg undersøge nærmere. Der er grundlag for en artikel med tips og tricks og lidt historisk baggrund der…

 

Følelserne kom uden på tøjet i den tekniske opgave!

Nu skulle der gang i syteknikkerne. Men først var der en overraskelse til de 5 deltagere: De fik nemlig besøg! Og hvor blev de glade og overraskede! Henrik fik helt tårer i øjnene – så glad blev han over at se sin bedste ven!

For nu skulle der sys herreskjorter! Godt nok med korte ærmer (så de slap for at slås med manchetterne), men alligevel, fik vi at vide, er det en ret svær opgave sådan rent teknisk. Stolpen skulle være snorlige, krave og stand sys perfekt (og det kan være svært nok) og alle topstikninger (det, vi også kalder pyntestikninger eller kantstikninger) skulle være præcise og lige.

Til gengæld skulle skjorten ikke rettes til. Og stoffet var også klippet for deltagerne – det var altså ren syteknik, det handlede om.

Ved du hvad? Jeg tror aldrig jeg har syet en herreskjorte, faktisk. Jeg har syet dameskjorter og kjoler. Men en rigtig herreskjorte tror jeg må på  “Det skal da prøves”-listen (du ved, til når jeg en eller anden dag lige pludselig ikke hvad jeg skal give mig i kast med…)!

Nå. Men deltagerne havde 2½ time til deres herreskjorte. Og det gik hen og blev lidt presset til sidst… Men først gik det godt.

Karin glemte et øjeblik at det kun handlede om syteknik. Så hun målte sin model og kraven, og blev enig med sig selv om at kraven var for stor. Og så lavede hun den mindre. Det var fjollet, Karin… Så blev det jo meget sværere.

 

Karins herretøj en skjorte

Karins færdige skjorte. Jeg skulle hilse og sige at den altså ikke er knappet skævt. Det er bare fordi hun ikke nåede at lægge den op hele vejen rundt… Foto fra Stof2000 (hvor du også kan se de andre skjorter)

Men jeg synes alligevel at Karin var super cool. Hun kunne da lige huske, at hun på et tidspunkt havde set en you tube video med et sejt trick til hvordan man vender bærestykket, så det bliver lukket inde i sig selv (og der altså ikke er synlige sømrum) samtidig med at man syr det hele sammen. Og hvor jeg altid lige skal finde videoen frem og lige se den igen før jeg kan huske hvad det gik ud på, så kunne hun simpelthen huske hele teknikken. Det er altid spændende med en ny teknik og man kunne simplethen føle fornemmelsen af Hallelujah! da skjorten blev vendt ud igen og det hele bare virkede. Super cool!

Og så var de ved at have travlt allesammen. Kirsten syede i første omgang sin kantstikning 4 cm fra kanten (i stedet for 4 mm) – af ren og skær stress. Herborg fik i første omgang ikke syet kraven på standen, Kirstine var på randen af tårer og Henrik nåede ikke at sætte ærmer i.

Puh, de så stressede ud!

Men de blev færdige – og så var det afgørelsens time. Skjorterne fik alle ros. Men Herborg og Kirsten havde lavet fejl ved stolpen. Henrik manglede som sagt ærmerne. Karins og Kirstines skjorter var fine, men havde begge to en tydelig overgang fra stand til stolpe – og Kirstines fine skjorte, som altså ikke manglede oplægning vandt.

 

sy herretøj Kirstines skjorte

Kirstines fine vinderskjorte. Godt klaret! Foto fra STOF2000

 

Der var 5, der var 4…

Og så var det farvel til Kirsten. Valget stod mellem hende og Henrik. Og Henrik har været mere stabil hele vejen igennem, så jeg synes det var en fair beslutning fra dommernes side.

 

kirsten klar parat sy

 

Så nu er der altså kun 4 deltagere tilbage! Og der er semifinale i aften. Det bliver spændende!!