Klar parat sy Henriks leggings

Klar Parat Sy! – episode 3

Måske var det fordi jeg lidt havde glemt at det var torsdag.

Og jeg skulle afsted til Kreative Dage næste morgen, og derfor lige skulle have lidt kvalitetstid med ham manden, og lige pludselig gik det op for mig at der var Klar Parat Sy og så måtte vi lige skynde os at tænde Ipad’en og følge med.
Eller måske var 3’eren bare ikke gennemarbejdet på samme måde som først og andet afsnit.

I hvert fald var jeg temmelig skuffet over afsnit 3 af Klar Parat Sy i torsdags!

Advarsel: Herunder følger min personlige anmeldelse (og gennemgang, så hvis du ikke vil vide hvad der sker skal du stoppe nu) af 3. afsnit af Klar Parat SY. Og altså personlige kommentarer. Og det kan godt være at jeg er lidt skrap. Men jeg er IKKE ude på at såre nogen 😉

 

Anmeldelse af afsnit 3 af Klar Parat SY!

Dagens tema var vanskelige materialer. Og helt ærligt – jeg kan lige så godt sige det – jeg synes at det var nogle åndsvage opgaver i den her episode! Nå. Men det kommer jeg tilbage til!

Efter den dramatiske intro (hvor vi lige fik et recap af sidste afsnit) og hvor vi også lige fik pointeret at NU skal niveauet op og NU skal alt være syet præcist, presset og have lige sømme, blev første opgave introduceret:

 

Den kreative opgave var at blande læder og leggings..

Men inden jeg så at der var leggings involveret, blev jeg lige helt opløftet. Læder kan nemlig godt være et vanskeligt materiale at arbejde med – og kræver nogle helt særlige teknikker. Så jeg nåede liiiige at tænke “fed opgave”. Men så kom leggings’ene frem.

Så pointen var altså ikke at være krea med læder, men at sy læder på jersey-leggings. Hmm. Opgaven blev formuleret som “Vi vil have perfekt samspil mellem læder og leggings. Men vi vil ikke have hængerøv”

Som Karin udtrykte det: Kombinationen af læder og stræk er rent ud sagt fuldstændigt åndsvagt. Ja. Jeg vil gå så vidt som at sige tåbelig. Deltagerne havde 1½ time til at putte læder på leggings i jersey. Og jeg vil faktisk ikke brokke mig over tidsrammen i denne her omgang. Det var presset, men ikke umuligt.

Men er det bare mig? HVORFOR ville man putte læder på leggings? Er leggings ikke noget man har på ligesom strømpebukser? SÅdan inden under tøjet? De kunne måske have puttet læder på et par bukser i strækstof i stedet? Ville det ikke have givet meget, meget mere mening?

Nå. SÅ skulle vi lige have en fuld introduktion til dommer Jesper igen. Helt ærligt. Det behøver vi da ikke at se hver gang, vel? Jeg vil da meget hellere se lidt mere til deltagernes arbejde, i hvert fald.. Men jeg bed mærke i at han sagde at han selv syntes han giver konstruktiv kritik. Den vender vi lige tilbage til senere….

For vi fik også et historisk klip om “Moderne Stoffer” – altså kunststoffer. Ved ikke helt hvorfor. Det var da ægte læder, ikke? Så er det fordi der er elastan i leggingsene? Jeg forstår det ikke…

Til gengæld var det sjovt at følge deltagernes kamp. Især med ginerne, som væltede rundt.  Jeg synes egentlig at deltagerne havde gode ideer og at de arbejdede godt. Det var synd for Ida, at hendes idé ikke lige virkede så hun måtte lave helt om på det hele. Men hun nåede det alligevel!

Ida fra Klar Parat Sy på Sysidens stand

Ja. Ida kom da forbi Sysidens stand og jeg fik hilst på hende. Super sød!

Og så skulle dommerne kommentere. Og så vender vi liiiiige tilbage til den der bemærkning dommer Jesper kom med om at give konstruktiv kritik. For DET synes jeg altså ikke han gjorde her. Jeg synes at hans kommentar til Susannes leggings var arrogant og nedladende. “Du siger fiks, det synes jeg ikke rigtig den er, men jeg er ikke imponeret”. Men det er jo en smagssag. Jeg ville heller ikke selv gå i de leggings, men det er sgu da kreativt – og en sjov idé  – at lave de sorte leggings om til trompetbukser ved at indsætte stof i benene.

Michaels leggings var også kreative. Han havde lavet noget samba-agtigt kostume og jeg synes faktisk designet var fint. Gode linjer – det kunne man da godt tage på, hvis man skulle danse samba en dag hvor det ikke heeelt var varmt nok til at futte nøgen rundt.

Jeg var ret vild med Henriks tulipaner  (foto i starten af posten), som var flot syede og pænt designede og bare så super godt ud. Det var skide flot. Og Karins slanger var også flotte. Og havde det nu været rigtige bukser ville det helt sikkert være nogen jeg kunne finde på at prøve!

Karins slanger fra Klar parat sy episode 3

Karins slanger. Fotos af leggings er fra STOF2000’s hjemmeside. Der kan du se alle billederne.

Ida kom på sidstepladsen med sit værktøjsbælte. Og det var vel egentlig ok. For selv om det rent faktisk var fint syet, så var det ikke så nytænkende og løste ikke rigtig opgaven.  Men Michael kom på 7. pladsen og Susanne med de fikse bukser kom på 6. pladsen. Jeg siger ikke at nogen af de to skulle have vundet. Men Kirstens design var slet ikke godt – det var usammenhængende og så sjusket ud, så hun skulle nok have været på 7. pladsen efter min mening.

Men det var godt at Karin vandt med slangerne og at Henrik kom på 2. pladsen. Jeg er helt enig!

 

Så kom vi til teknikken i Klar Parat Sy!

Den tekniske opgave var at deltagerne skulle sy en silkebluse med vandfald. På to timer. Ved du hvad? Jeg synes det er respektløst.

Det er respektløst over for silken. Det er respektløst over for syning som håndværk. Og det er respektløst over for deltagerne. 2 timer!

Havde de haft 3 timer, havde de stadig været pressede (hvilket jeg er med på at de skal være for at lave et godt underholdningsprogram), men så havde presset været på at få lavet nogle ordentlige sømme. At få presset silken ordentligt. At sy nogle pæne oplægningssømme (man kunne f.eks. have insisteret på at der skulle lægges op i hånden).

Har tilrettelæggerne af opgaverne SET den engelske udgave? For der er deltagerne også presset. Men respekten for håndværket er til stede. Og kravene er høje. Det kan vi altså også godt gøre på dansk. Come nu on altså!

Opgaven var som sagt at sy en silkebluse med vandfald. En ret enkel bluse, men dommerne sagde at de lagde vægt på at sømmene var snorlige og at der var en flot finish. Skønt! Så giv dem tid nok!

Jeg vil ikke gennemgå arbejdsprocessen. Jeg synes, de arbejdede godt alle sammen. Kirstine lavede franske sømme – og det var da lækkert!  Men silken drillede jo. Når man har travlt og skal sy hurtigt, får man nemt hevet i stoffet så sømmene bliver ujævne.

Og så skulle deltagerne også lige slås med ginerne igen.

Der er desværre ikke billeder af silkebluserne. Dem ville jeg ellers gerne have vist frem. Jeg synes de generelt var fine. Men meget ufærdige. F.eks. var de slet ikke presset godt nok. De kunne have været endnu finere – og teknisk mere spændende  – hvis de havde fået den ekstra time.

Susannes bluse havde kun det ene ærme lagt op – hun havde syet en usynlig oplægning i hånden, men havde altså kun nået det ene ærme. Og syningen var ikke usynlig. Måske var det derfor det gik som det gik? Jeg ved det ikke.  Eller havde man besluttet at det var Susanne der skulle ud – og det var derfior hun fik den nedladende kommentar i den kreative opgave?

Vinderen var Kirsten. Hun havde overlocket sømmene fint OG syet blusen pænt så det var en fin dom.

kirsten klar parat sy

Jeg fik også hilst på Kirsten på Kreative Dage. Men har desværre ikke fået et billede…

 

Der var 8, der var 7….

De gjorde det på den måde denne gang, at de samlede tre deltagere (Susanne, Michael og Ida) og så skulle vi lige vente på at de gav besked om at…

Nu røg Susanne ud.

Kirsten fra Klar parat sy

Altså. Man skulle jo vælge en. Og jeg synes faktisk det var rigtig svært at komme med en klar kandidat til hvem der skulle hjem. SÅ det vil jeg ikke kommentere mere på. Det var vel ok.

 

Og jeg kom afsted til Kreative Dage – hvor jeg havde stand med Sysiden.  Og jeg var så heldig at møde flere af deltagerne fra Klar Parat SY. De er søde! Og dygtige. Og jeg vil faktisk gerne afsløre at jeg synes at Michael, som selvfølgelig mangler noget teknisk i sin kunnen, er en dygtig design-aspirant. Han har simpelthen et naturtalent for at forstå hvordan linjer virker i design. Hvad der fremhæver og spiller op til  Det kan man også se på samba-bukserne. Og det synes jeg ikke kommer frem i programmet indtil videre.

Måske næste gang? Jeg glæder mig i hvert fald til afsnittet på torsdag, hvor jeg tror at man endelig skal igang med noget tilretning!

 

Klar parat sy deltagere og mariadenmark

Så så man lige mig med Klaus, Michael og Herborg. Det var herligt at møde jer!

5 replies
 1. Kirsten Vrangbak says:

  Kære Maria.
  Mange tak for din gode anmeldelse, har ventet spændt på den. Enig – mine leggins var adeles rædselsfulde, og jeg anede bare ikke, hvad jeg skulle gøre. Synes at Susannes var så flotte, og det kom bag på mig, at hun røg ud – øv – øv – øv.

  Blev så glad for min første plads, det kom bag på mig, hvilket også tydelig kan ses.
  Og tak for mødet på Kreative Dage, ville gerne have haft noget mere tid, men skulle hjem og passe børnebørn. Det bliver næste år.

  Glade hilsner
  fra Kirsten Vrangbak, deltager i Klar, parat sy

  Svar
 2. Mette says:

  Hej Maria

  Hvor ER jeg glad for at du sidder tilbage med samme oplevelse som mig. Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af at dommerne allerede har udvalgt favoritter (eller at producerne har valgt hvem der skal gå videre) – og jeg mangler i den grad også respekten for faget, håndværket, stoffet og kreativiteten generelt (det synes jeg så faktisk der har gjort i alle 3 afsnit). Dommerne er da mega-trælse at høre på – de er overhovedet ikke konstruktive, men nedladende, negative og fordømmende.

  Jeg følger med – selvfølgelig gør jeg det 🙂 Men når det så er sagt, så synes jeg den engelske udgave er MEGET bedre tilrettelagt.

  Jeg er spændt på aftenens udsendelse 🙂

  Mange hilsner
  Mette

  Svar
 3. Karin Castens says:

  Kære Maria

  Tak for dine fine anmeldelser – jeg læser ivrigt med hver uge og jeg synes du (modsat så mange andre, der har en mening om programmet), har en virkelig fin tilgang/tone og konstruktive kommentarer. Det er en fornøjelse, særligt som deltager i programmet 🙂

  Jeg er enig med dig i, at vores mandlige dommer er arrogant. Det er han. Ikke så meget mere at tilføje om den sag, desværre.

  Men hvad angår selve programmet og om tilrettelæggerne har set den engelske version, så er svaret så udpræget: JA. Faktisk var der en repræsentant fra BBC til stede under hele optagelsen af første episode for at sikre, at niveauet og detaljerne levede op til forlægget. Man har så fra dansk side valgt at være en smule skarpere/hårdere for at skabe lidt mere drama, og det får de så også. Personligt kan jeg meddele at jeg endnu ikke har grædt de sidste tårer på TV :-S

  Men jeg VED, at man har knoklet igennem fra holdets side. Vi oplevede det jo first hand og det er dygtige og meget professionelle mennesker, som leverede en ret overvældende team-indsats. Men ja: det HANDLEDE også om godt TV, hvilket var årsagen til at vi blev presset så hårdt, fik stillet meget direkte ledende spørgsmål og – let’s face it – de deltagere som både var dygtige OG leverede godt TV kom længere end dem der kun kunne levere een af delene. Det er showbusiness og det var det vi sagde ja til, da vi indvilligede i at være med i programmet.

  Det var en sindsoprivende oplevelse at være med i dette program. Det var spændende, udfordrende, lærerigt og meget, meget stressende. Både på sættet men også fordi jeg jo er selvstændig og liiiige skulle køre en smykkevirksomhed ved siden af – hvilket gudskelov lykkedes takket være mit fantastiske bagland. Jeg fortryder ikke at jeg var med, men hvor er der mange detaljer som ikke kommer med i det endelige program, som jeg savner! Det ville skabe et langt mere nuanceret billede af, hvad vi deltagere i det hele taget er i stand til.

  For: når kritikken på Nåleøjet og andre steder lyder, at vi jo slet ikke kan sy, så glemmer de kære mennesker, at årsagen til, at vi i det hele taget kan få noget nogenlunde fornuftigt rimpet sammen på den meget korte tid vi har til rådighed er, at vi faktisk HAR et teknisk udgangspunkt. SÅ lallende amatører er ingen af os trods alt 😉

  Tak for en rigtig fin blog og bliv endelig ved – du gør det SÅ godt!

  Kh
  Karin

  Svar
 4. Susanne V ang says:

  Hej Maria,—-JEg følger også med i dine anmeldelser om programmet -Klar parat sy-som jeg også var en af deltagerne,og det var en ganske speciel oplevelse at være med som også alle de andre udtaler men jeg ville ikke være det foruden,og jeg er helt sikker på at det var aftalt at jeg skulle ud af programmet i episode 3.-men sådan er det!jeg havde det på en eller anden måde det på fornemmelsen,de kunne ikke rigtig stresse mig ,og at j eg blev disket fordi jeg havde syet et par sting i hånden o,s,v på silkeblusen,desværre kendte jeg ikke til rullesøm på maskinerne og andre smarte sømme,på overlockeren ,men selvfølgelig er det også et show og jeg er nok ikke typen der når jeg arbejder målrettet,ikke er så meddelsom o.s.v,men det var meget lærerigt en kæmpe oplevelse .mange syhilsner Susanne.

  Svar
 5. Signe Eriksen says:

  Jeg er SÅ enig med dig, Maria.

  Spændende at høre lidt mere om hvordan det var på sættet, Karin og Susanne 🙂 Jeg kan sagtens se det der med, at det er showbiz, og at det vigtigste er, at det er godt tv. Men jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det skulle være dårligere tv at give deltagerne tid nok til at vise endnu mere af, hvad de kan. Det ville da være meget bedre tv at vise en række smukke færdige silkebluser med lækre tekniske detaljer, som fx. håndsyning og franske sømme, i stedet for en række halvfærdige bluser.

  Jeg ville meget hellere sidde med følelsen af “hold da fast, man kan nå meget på 3 timer” end den jeg har nu, der bare siger “2 timer til en silkebluse er useriøst”. Det er drøn ærgerligt, at man har valgt stress og pres som tema frem for syning. Forhåbentlig er det godt nok tv til at der bliver lavet en sæson 2, der kan stramme lidt op og lade syningen og deltagernes evner få mere plads.

  Signe

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.