Klar Parat Sy – endelig på dansk!

Så kom endelig dagen hvor første afsnit af TV2’s Klar Parat SY blev sendt. Jeg har glædet mig til det, lige siden jeg for 1½ år siden blev kontaktet af et produktionsselskab, der ville høre om jeg kender nogle mænd der syr. Og jeg har elsket at følge det engelske forbillede (som iøvrigt også i øjeblikket kan ses på TV2FRI) – The Great British Sewing Bee – over begge sæsoner (og glæder mig til tredje!).

klar parat sy

Deltagerne i Klar Parat Sy

Vi kan ikke se TV2 herhjemme, så jeg har endda investeret i et TV2 Play abonnement, så jeg ikke skulle gå glip af noget. Jeg har både været spændt over hvordan man ville løse opgaven med Klar parat sy på dansk og hvordan deltagerne ville løse opgaverne i programmet.

NB! Advarsel – Læs ikke videre hvis du ikke vil vide hvad der skete i 1. afsnit af Klar Parat SY!

Her følger min anmeldelse af første afsnit af Klar Parat SY. Jeg kommer til at skrive om hvad jeg personligt synes om opgaverne og den måde de blev løst på af de enkelte deltagere – og jeg kommer også til at kommentere på om hvad jeg synes om afgørelsen til slut om hvem der skulle forlade Klar Parat SY. Så altså. Hvis du ikke har set afsnittet endnu, og ikke vil have noget at vide om det, må du hellere vende tilbage senere:-) Og forresten. Jeg er nok lidt skarp i mine kommentarer herunder. Det er fordi syning er meget vigtigt for mig. Jeg ønsker bestemt ikke at nedgøre nogle af deltagerne (men muligvis nok kritisere dommerne en smule;-)) og jeg er helt klar over at TV ikke viser hverken det fulde eller det sande billede af en person. Jeg prøver at bedømme produktionen som helhed!

 

Anmeldelse af episode 1 af Klar Parat SY!

Jeg sad klar i sofaen med Ipad’en, et glas hvidvin og papir og kuglepen. NU skulle jeg se skønne stoffer, engagerede syere og drama og tårer (som alle, der nogen sinde har prøvet at skulle nå at sy festtøjet færdig inden de skal have det på SAMME AFTEN ved, så ender stress ved symaskinen ALTID i tårer..)! Og jeg blev ikke skuffet.

Allerede ved introen stod det klart at der ikke var ændret meget ift. den britiske udgave (og sådan er det jo oftest når koncepterne er købt i udlandet). Jeg blev helt nostalgisk ved lyden af intromelodien (som jeg jo da lige nynnede med på) og syntes det var fint med de nye billeder.

Og så var vi i gang. Værten Lene Beier fortalte om konceptet og præsenterede dommerne og inden længe fik vi også mødt deltagerne og set det fantastiske studie. Ei men, der gad man jo godt arbejde!

Første opgave var en pencilskirt

(Jo. jeg synes det hedder en pencilskirt og ikke et pencilskirt. Jeg prøvede at slå det op i den danske ordbog, men ordet er altså ikke en anderkendt dansk betegnelse. Så det store spørgsmål er jo nu: Hvad hedder en pencilskirt på dansk? ) Deltagerne fik et mønster med bagindsnit, læg foran, slids midt bag og usynlig lynlås midt bag.

Og det med lynlåsen var åbenbart svært for flere af deltagerne. Nu ved jeg jo ikke om deltagerne havde en trykfod til usynlig lynlås til rådighed (Hvis I læser med, må I da gerne fortælle mig det) eller om de overhovedet havde en ordentlig syvejledning?  Eller om de bare skulle klare det uden hjælpemidler? For så kan jeg da godt forstå at de, der ikke havde stor teknisk syerfaring, syntes det var svært.

Deltagerne fik inden opgaven gik i gang at vide at de havde 3,5 time til rådighed og at de skulle fokusere på stofvalget og teknik-udførslen. Og så gik de i gang.

Jeg må desværre ikke vise billederne af nederdelene direkte her på bloggen (jeg kan kun bruge de billeder der hører til pressematerialet) Men lad mig bare sige at det var en blandet landhandel – nogle var absolut bedre end andre – og at jeg ikke var helt enig i dommernes konklusion.

Klar parat sy Ida

Ida. Grundig og omhyggelig syer. Og jeg kan vældig godt lide hendes stil – i begge opgaver!

Jeg synes at Ida’s nederdel skulle have vundet. Stofvalget var perfekt (hun gik efter en grå uld, som jeg, i parantes bemærket, nok gad at sy en nederdel i (hint hint, Stof2000!) og jeg er vild med den måde læggene falder på.  Presningen kunne måske have været mere grundig. Og der skulle da have været en hægte i toppen. Men den er super fin. Og lige noget jeg ville bruge!

På andenpladsen i teknik-opgaven har jeg Kirstines nederdel i grøn uldboucle. Det er også et super godt stofvalg. (ja, som du måske har bemærket, så mener jeg at stofvalget er altafgørende for resultatet! Man skal jo kunne bruge nederdelen. Ordenligt!) Og den er pæn og klassisk – og vil derfor garanteret været super fræk på, når kontrasten mellem det klassiske stof og den sexede model (+ den utraditionelle farve) kommer til sin ret (en gine er altså ikke ret sexet).

Nå. men det var så de to bedste. Er der andre du vil nævne, fru Moesby? Ja. Det tror jeg nok der er!

klar parat sy michael

Michael. Han virker som en skøn, glad og nydelsesfuld syer. Som det skal være!

Og her var dommerne og jeg så for en gangs skyld fuldstændig enige. Michaels nederdel. Ei men, havde han ikke hørt at der blev sagt at der var fokus på teknik? (eller havde producerne bedt ham om at ignorere det og istedet være lidt excentrisk??) Hvis han nu havde valgt at fokusere lidt på stofvalget (og f.eks. ikke bruge en strikket vare) og måske være mere omhyggelig med at læse instruktionerne til den der slids og presse sømmene – i stedet for at hive limpistol og glittersten frem til noget, der i forvejen var rigeligt statement-agtigt, så havde han jo fået et meget bedre resultat! (Og lad mig lige slå fast at jeg elsker leopard-print. Og synes det som absolut er en fantastisk ting at sy af og gå med. Men der er altså ingen grund til at tilføje pynt til leoparder. De er flotte i sig selv!)

Derudover. Så blev Klaus’ nederdel da helt skidt. Og det var synd. Han ville så gerne hjælpe de andre (I know how he feels – det er en erhvervsskade når man arbejder i stofbutik og elsker at sy) så han helt glemte at hjælpe sig selv. Så han fik heller ikke presset sømmene. Eller lavet en ordenlig staystitching i taljen og understikning på belægningen. Men stoffet var pænt…

Anden opgave var, at kreere et stykke tøj ud fra to forskellige skjorter

Der ligger desværre ikke billeder til dem (endnu??) på stof2000’s hjemmeside. Så vi må klare os uden links (og så synes jeg da at TV2 skulle overveje at frigive nogle flere billeder til pressekittet!).

Opgaven var, som jeg hørte den, i hvert fald, at deltagerne skulle vælge to herreskjorter og bruge dem til at lave et hele nyt stykke tøj. De måtte gerne tilføje andre stoffer, også, men som jeg forstod opgaven, var det de to skjorter der skulle være i fokus.

Men det var åbenbart da ikke sådan dommerne forstod opgaven. Nå. nu er jeg lige ahead of myself. Jeg starter lige med mine vindere…

klar parat sy Klaus

Jeps. Han KUNNE jo godt. Bukserne viser at han rent faktisk også kan teknikkerne!

Klaus der lavede nogle totalt skønne bukser ud af skjorterne – OG integrerede lommeklapper og seler og alt muligt  – havde helt klart fortjent at vinde denne udfordring. Han  var kreativt og teknisk helt i top. Og det var skide godt! Så der var jeg faktisk enig med dommerne igen.

Og jeg syntes at Henrik løste opgaven rigtig fint med 50’er kjolen. Den var vældig fin! Og jeg forventer mig meget af ham i de næste afsnit. Han er teknisk dygtig og også kreativ.

Til gengæld godkendte dommerne så to kjoler som stort set ikke brugte skjortestoffet (og i øvrigt ikke var særlig godt syede). Med nåe ja – der er jo lidt af skjortens stof i den her strop. Hvad f*** er det? Det er sgi da ikke en løsning af opgaven at sy en kjole og så som et aber dabei lige smide lidt skjorte-stof (som i øvrigt slet ikke passer til) på en STROP! EI altså… Det er altså nærmest snyd! (og så har dem lidt mistænkt for at de havde fået besked på at godkende dem, fordi producerne gerne ville have de deltagere til at fortsætte lidt længere i programmet…. )

Louises nederdel af to skjortestoffer sømmet med en fin skråbåndsstrimmel, var måske ikke så fantasifuld. Men den var godt syet. Og det var noget tøj man rent faktisk ville gå i. OG den løste opgaven. Men den fik sidstepladsen????

 

Der var en, der var to, der var….

Og så røg Louise ud.

Klar parat sy louise

Louise røg ud først. Jeg forstår det ikke. Hun virker teknisk ok (selv om hun ikke helt havde styr på usynlig lynlås) og løste opgave 2 fint. Hun kunne godt have blevet meget længere!

Og som du måske kan fornemme synes jeg ikke helt at det var retfærdigt. Jeg forstår det simpelthen ikke. Hun virker teknisk ok (selv om hun ikke helt havde styr på usynlig lynlås – men det var der godt nok også flere af de andre der ikke havde) og løste opgave 2 fint. Hun kunne godt have blevet meget længere!

 

Alt i alt var jeg enormt godt underholdt af Klar Parat Sy!

Det er et super godt program. Det minder mig om at vi syr af mange forskellige årsager og med mange forskellige indfaldsvinkler. Og at der ikke er noget der er mere rigtigt end andet (Bortset fra, selvfølgelig – at man skal presse sine sømme ordenligt! :-)). Jeg ville også have syntes at kreaopgaven var svær. Men jeg ville ikke have nøjes med at bruge et lille stykke stof som strop. Og så glæder jeg mig til at se når de skal til at tilpasse mønstrene til andet end giner i standardstørrelse. Kan deltagerne mon klare det?

Hvad syntes du om første afsnit af Klar Parat Sy??