rygtilretning folder

Tilretningsskolen: Fjern folderne på ryggen

Tilretning: Fjern folderne på ryggen

Sådan får du folderne på din kjole væk

Prøv at stil dig med siden til et spejl. Eller få en til at tage et foto af dig fra siden. Er din ryg lige? Altså – helt lige? Eller har du kurver, sådan at du nærmest er formet som et S?

Det har de fleste kvinder faktisk
Så derfor kan det jo undre en, at mange tætsiddende kjolers bagstykker er formet helt lige… (undtagelser er fx MariaDenmark 407 – Annika-kjolen og Kjolen i Sysiden #23)

For det, der sker hvis du har former, men tager en kjole på, der har en lige bagsøm, er dette (bare lidt værre, fordi denne bagsøm faktisk er formet lidt):

Stoffet vil lægge sig i folder på tværs af ryggen – på en ikke særlig flatterende måde.

Nå men, det er heldigvis nemt at fixe i mønstret.

Sådan fjerner du folderne på ryggen

Tag din kjole (prøveopsyningen) på. Lav en fold på midt-bag, så kjolen bliver glat (og sidesømmene lige) og sæt en nål, der holder folden på plads.

Tag prøveopsyningen af og find dit bagstykke frem.

bagstykke til jerseykjole

Her viser jeg teknikken på et bagstykke til en jerseykjole med lige midt-bag-søm

Først skal du finde ud af hvor på mønstret, din tilretning skal være. Altså hvor på ryggen, du har for meget stof.

Start med at markere nålens placering på begge sider af dit stof. Fold stoffet ud og mål så afstanden mellem de to markeringer samt deres placering fx i forhold til taljelinjen. Du kan bare måle på stoffet og overføre det til mønstret.

 

Markeringer på bagstykket

Tegn de to markeringer ind på mønstret ved midt-bag.

Overfør placeringen af nålen og hvor meget du har nålet væk, til bagstykket på midt-bag

Find midten mellem de to punkter og tegn en linje fra midten over til, men ikke igennem, sidesømmen.

Tegn også linjer fra de to markeringer over til samme punkt i sidesømmen.

Tegn linjer over til sidesømmen

Lav tilretningen:

Klip langs den ene linje hen til sidesømmen, men ikke igennem.

klip langs den ene linje hen til sidesømmen, men IKKE igennem

Klip også fra sømrummet til sidesømmen, men ikke igennem. Så har du et lille hængsel af papir på sidesømmen og kan rykke på delene.

Klip fra sømrummet og til, men ikke igennem, sømlinjen

Lad nu bagstykket overlappe i klippelinjen, sådan at det overskydende stof kommer væk.

Læg de to markeringer over hinanden, så papiret overlapper. Sæt et stykke tape.

Så mangler du bare at rette trådretningen op og evt at udjævne sømlinjen, så den ikke er hakket. Trådretningen skal være vinkelret på bunden af kjolen.

Ret trådretningen op, og udjævn sømlinjerne, så de ikke er hakkede.

Bum.

Næste kjole du syr, vil være uden folder.

P.S. Du behøver faktisk ikke at sy en prøvemodel pga ryggen hver gang du skal sy en ny model. Hvis du fx har fundet ud af at du skal fjerne 3 cm når der er en lige søm i jersey, så kan du godt regne med at det også gælder næste gang.

P.P.S. Vil du have flere tilretningstricks? Så kom med på sykursus. Der er både aftenhold og weekend-workshops. Find dit sykursus, og få styr på hvilke tilretninger du skal lave, HER

21 replies
 1. Anni says:

  Har syet en kjole – og ikke en prøve kjole, hvor jeg lige netop har det viste problem, på min kjole 🙁
  Den er syet sammen. Kan jeg “redde” min kjole alligevel?

  Svar
  • Maria Fabæch says:

   Hej Anni

   Den eneste måde at redde den på, er ved at pille sidesømmene op og så lave en overskæring (altså en vandret søm) hvor du fjerner det overskydende stof). Så får du jo en søm over ryggen, men det er måske bedre end hvis du slet ikke får den brugt!
   MVH maria

   Svar
 2. Monica says:

  Hei, dette er akkurat hva jeg har vært på leting etter, you made my day!! :)) Jeg har svai rygg så denne tilpasningen må jeg gjøre for hvert kjolemønster jeg ønsker å prøve. Du sier at man må markere på mønsteret nålenes plassering, jeg er litt usikker på hvor man skal sette nålene på det overskytende stoffet? Mulig du kunne laget en liten video tutorial også? 🙂

  Svar
 3. Monica says:

  Kan man anvende den samme tilretningen/tilpasningen for fast stoff? Har lest et sted at i fast stoff må man også gjøre samme tilpasning for skjørtedelen som for overdelen?

  Svar
 4. Annelene says:

  Det er et fantastisk redskab….og jeg forundres over, at der ikke er flere der bruger det. I stedet for bikses der med indsnit der er dårligt syet eller for meget stof på ryggen. Tak Maria for den udførlige vejledning….jeg liker videre…

  Svar
 5. Camilla says:

  Tak… det må kunne fikses på karnkjolen også.. selvom der ikke er formeget stof nærmere forlidt… dvs bagstykket trækker op. Men at dele bagstykket og lave plads til bagen.

  Svar
 6. Karin Thomsen says:

  Hej Maria
  Ved svajrygtilretning på fx 3 cm vil kjolen vil vel løfte sig lidt midt bag – så skal man ikke tillægge ekstra længde mb, der glides ud mod sidesømmene? I så fald hvor meget ca. ?
  Mvh Karin

  Svar
  • Maria Fabæch says:

   Hej Karin

   Nej, det gør den ikke. For det stof du tager væk fra folderne er for meget stof i længden, som netop fjernes, så sømlinjen forneden bliver ved med at være lige.

   Hvis den ikke er lige, skyldes det en anden ting, nemlig at man måske har en fremstående numse, som skal bruge lidt ekstra stof. Dvs at man evt kan risikere at skulle lægge det samme stof til et andet sted på kjolen – over numsen. Jeg går i detaljer med denne tilretning på mine kurser (bla onlinekurset om tilretning), men dybest set er det den omvendte proces, bare et andet sted på kjolen.

   Svar
 7. Krista Holst says:

  Jeg har syet Annika kjolen. Den passer mig rigtig fint, dog generer den mig på halsen foran. Den sidder lige som for højt op midt for. Er der en nem måde jeg kan til rette på, således den runder en par cm. ned?

  Svar
 8. Birthe Sörensson says:

  Hej Maria
  Kan man med yderligere tilretninger få mønstret tilbage til at kunne lægges til fold? Tænker det var godt med den mulighed, hvis man har et flot møster man nødigt vil bryde.

  Svar
  • Maria Fabæch says:

   Kære Birthe

   Ikke uden at der igen vil være for meget stof, denne gang i bredden. Man kan selvfølgelig klippe til fold og så tilføje rygindsnit, som nødvendigt, men det vil jo også bryde mønstret (og jeg er absolut ikke fan af indsnit i strikstof).

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Vi skal som sagt have noget stof væk på ryggen. Vi målte hvor meget stof vi havde foldet væk og hvor vi havde foldet det væk henne, og tegnede det ind på mønstret. (Du kan se mere om teknikken ovre på MariaDenmark bloggen her) […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.