Tilretning: Bland størrelserne så mønstret passer dig

Denne her tilretning kan du altid lave på flerstørrelses-symønstre. Det kan være det sted, du starter hver gang, du kaster dig ud i at sy et nyt snitmønster op, for det er her du kan gøre hele processen med tilpasningen nemmere.

Kort sagt: Denne tilretnings-teknik er simpelthen stedet at starte hvis du vil sy tøj der passer dig og din krop. Og det vil du jo gerne, ikke?

Det er faktisk såre simpelt: I stedet for at prøve at finde én størrelse i størrelsesskemaet der passer til dig, så glid mellem størrelserne (eller bland dem) sådan at alle steder på mønstret passer til din størrelse – og så er du allerede langt med tilretningen.

Du kan bruge metoden til alle typer flerstørrelses-mønstre (altså hvor der er flere størrelser på mønsterarket). Det er selvfølgelig mere kompliceret når det drejer sig om mønstre med mange dele (fx jakker, eller kjoler med sidestykker), men princippet er det samme, og du må bare holde tungen lige i munden.

 

Sådan tilpasser du dit snitmønster til DIN størrelse:

Start med at tage dine mål: Overvidde, Taljevidde og hoftevidde.

Find målskemaet til dit mønster og sammenlign dine mål. Sæt ring om de mål du hører til. Hvis dine mål ligger mellem to størrelser, er det tit bedst at gå nedad.

Find din størrelse - størrelsesskema

Find nu dine mønsterdele frem. Jeg viser det her bare på en enkelt mønsterdel, men du skal sørge for at glide mellem størrelserne på de samme steder på alle mønsterdele.

mønsterdel og størrelser

Tag dine mål og find ud af hvordan de passer med målskemaet. I det her tilfælde, hopper målene rundt i 3 størrelser. I videoen nederst viser jeg et andet eksempel.

Jeg plejer at anbefale, at du ikke hopper mellem flere end 2 størrelser ad gangen.

Nu viser jeg hvordan jeg fx glider mellem en overvidde (B for Bust) der svarer til str M, en taljevidde (W for waist)  der rammer str XL og en hoftevidde (H for hip)der går ind til str L.

Tegn ved overvidden

Jeg starter med at tegne halsudskæring og til og med ærmegabet af i størrelsen, der passer til overvidden.

Tilretning bland størrelserne

Tegn halsudsjæring og ærmegab af i den størrelse, der svarer til overvidden

Nu til taljevidden

Fra det sted, hvor ærmegabet og sidesømmen mødes, og ned til taljen, skal der nu glides mellem størrelserne, så vi får et jævnt kurveforløb ud til den næste størrelse vi skal bruge.

Hvis der er brystindsnit i mønstret, plejer jeg at anbefale at du bruger indsnittet, der passer til din overvidde, og så tegner indsnits-benene lige lange bagefter.

tilretning - bland størrelserne

Glid fra ærmegabet i en størrelse og ned til taljen i den anden størrelse. Brug gerne en kurvelineal.

Brug gerne en kurvelineal og læg mærke til hvordan du lægger den (fx hvilket tal, der er ved brystet og hvilket der er ved taljen), for du skal placere linealen på præcis samme måde på bagstykket, for at få sidesømme, der passer sammen når du skal sy.

Tilretning af symønster

Læg mærke til tallene på kurvelinealen (her: 25 cm ved ærmegabet og 35 cm ved taljen – det er et mønster i halv størrelse – derfor er målene så små…), og skriv dem ned, så du kan huske dem, når du skal tegne det tilsvarende sted på bagstykket. På den måde får du sømme, der passer sammen.

Og så er det hoftevidden

Så skal vi til hoften. Hvis dit hoftemål er en mindre størrelse end dit taljemål, kan det nogle gange være bedst bare at fortsætte i den størrelse du er i. Linjeforløbet skal være jævnt, og de fleste modeller vil se fjollede ud, hvis du kommer længere ind end fx der hvor taljen er. Så vær opmærksom. Ellers er teknikken den samme. Vi skal have et jævnt kurveforløb, og det er smart at bruge en kurvelineal.

Tilretning symønster

Så er det samme fremgangsmåde til hoftelinjen. Vend kurvelinealen om, så kurven buer lidt udad. Læg mærke til tallene.

Sådan ser den færdige mønsterdel ud. I dette, lidt overdrevne, eksempel, bliver den nærmest A-formet, og derfor kunne det måske give mening af lave en lige streg i stedet.

 

 

Den færdige mønsterdel

Nu skal du bare gøre det samme på de andre mønsterdele. Ærmet skal tegnes i samme størrelse som du har brugt ved ærmegabet.

Sy nu en prøveopsyning og tjek pasformen. De mål vi bruger i målskemaet er jo runde mål (der går hele vejen rundt om kroppen), så der kan sagtens være steder, hvor du stadig har brug for at tilrette mønstret stadigvæk. Men nu har du i hvert fald taget hul på en bedre pasform!

 

Se det hele i levende billeder:

Vil du vide mere om tilretning?

Du kan lære meget mere om tilretning på MariaDenmark sykurser og workshops og lære nye tilretninger i Sysidens magasiner.