I sidste måned var jeg igen i London. Jeg kommer der forholdsvis tit – og mest som sy-turist – hvor jeg samler inspiration og mødes med internationale syvenner.  Det fik mig til at tænke på at jeg egenetlig efterhånden har meget godt styr på sy-relevante ting at foretage sig i London, så jeg gik i gang med at lave en guide til dig, der skal rejse til London og som er interesseret i syning.

Første del af guiden kan du finde HER.

Og her følger 2. del af:

En Sy-nørds Guide Til London!

I dag kigger jeg på shopping (især stof-forretninger) og på lidt blandede ting du og dine medrejsende kan foretage sig, som måske ikke har så meget med syning at gøre.

 

Stofbutikker i London

Ja, ok – så lad os komme i gang med det du i virkeligheden rigtig gerne vil vide noget om:  Stofbutikker i London. Jeg har delt dem op efter område og groft udvalgt de butikker jeg synes inspirerer mig. Men der er jo mange, mange flere end dem jeg nævner her, så lad dig endelig ikke begrænse af mine forslag, men tag udgangspunkt i dem og hold øjnene åbne. Måske falder du over en inspirerende butik, som jeg slet ikke kender til:

 

London West:

I området omkring Goldhawk Road finder du en milliard stofforetninger – eller i hvert fald omkring 20 indenfor et ret lille område. Tag tuben til Goldhawk Road (Circle, Hammersmith & City). Når du går ud af stationene, skal du bare åbne øjnene for at få øje på alle  butikkerne. Butikkerne går ikke op i præsentation af stoffet. Der er meget få giner med opsyede modeller. Stofrullerne er stablet op og det er svært at skelne det ene fra det andet. Men bare rolig. Tag dig tid og gå rundt og mærk og se på stofferne. Der har været nogle rygter om at gaden skal lukke, men jeg spurgte ind til det sidst og de siger, at det passer ikke. Bygningen der huser A-One-Fabrics skal muligvis rives ned, med forretningen fortsætter i så fald i deres anden butik længere nede af gaden. Og de andre huse skal ingen steder.
Åbningstider: De fleste butikker har åbent mandag – lørdag mellem 9 og 18.

Goldhawk Road er fyldt med stofbutikker. Også mange flere end dem jeg nævner her...

Goldhawk Road er fyldt med stofbutikker. Også mange flere end dem jeg nævner her…

A-ONE-FABRICS, 50-52 Goldhawk Road.  Lad dig ikke snyde af det lidt uinspirerende ydre af de her butikker. Og slet ikke i A-One-fabrics. Når du lige kommer ind i butikken, ser du en masse almindelige og måske ret kedelige ruller. Fortsæt ind i rummet bagved. Her ser du rulle efter rulle af højkvalitets uldstoffer. Og meget mere. Men hvis du leder efter uld til en jakke eller bukser – eller måske en klassisk kjole, så finder du den her. Det er designerstoffer, som butikken har købt enderuller af fra fabrikkerne. Og det er til en virkelig god pris – sådan mellem 12 og 25 pund pr meter. Her kan du også finde gode jersey-varer.
Ejeren af A-One har også en anden butik i gaden – og de begynder at flytte flere og flere af deres varer til den.
Det er Goldhawk Silks and Trimmings, i nr. 74 på Goldhawk Road. Her finder du et større udvalg af bånd og sytilbehør, udover stoffet.

Classic Textiles, 44 Goldhawk Road, har også mange skønne ting. Jeg har bla fundet rigtig fin silke (som jeg bruger til for) til ca 12 pund pr meter. Men det er i det hele taget en rigtig god butik, som i øvrigt, i lighed med mange af de andre butikker i gaden er leverandør til kostume-designere på teatre, film og tv-serier. Da jeg var der denne gang, mødte jeg fx og talte med en af kostume-designerne fra Downton Abbey.

Der er virkelig gode ting at finde i butikkerne her. Til meget rimelige priser!

Der er virkelig gode ting at finde i butikkerne her. Til meget rimelige priser!

Orya Textiles, 32 Goldhawk Road, åbnede op i disse lokaler den dag jeg var der sidst. Der er mange lækre kjolestoffer og også en del denim. Og de sædvanlige gode uldkvaliteter. Som noget helt specielt har ejeren også specialiseret sig i badedragts-stof og i øvrigt virkelig fin læder.

Den nyåbnede Orya har et meget stort (og blandet udvalg). Også af de lækre uldstoffer

Den nyåbnede Orya har et meget stort (og blandet udvalg). Også af de lækre uldstoffer

Shephards Bush Market er et marked som ligger mellem stationerne Goldhawk Road og Shephards Bush Market. Det er ret blandet. Mad, billigt tøj, isenkramvarer og også sytilbehør og billigt stof. Kvaliteten lader noget tilbage at ønske, men det er en fin lille gåtur – og du kan sikkert finde et eller andet sjovt på vejen.

På Shephards Bush Market finder du måske ikke noget der er værd at købe. Men det er en hyggelig tur, og der er mange sjove ting at se på!

På Shephards Bush Market finder du måske ikke noget der er værd at købe. Men det er en hyggelig tur, og der er mange sjove ting at se på!

 

Islington

Islington er et yndigt område i Østlondon med hyggelige små butikker og cafeer. Tag tuben til Angel (Northern line) og gå til højre nordpå af vejen. Drej ind til højre af de små sidegader – og der er der masser at se på.

Der er et stort marked hver onsdag og lørdag (det holdes på Camden Passage og omkringliggende veje) med alt muligt, men især antikviteter og smykker og gamle bøger. Derudover er der Pierrepoint Arcade Market som er et overdækket marked på hjørnet af Camden Passage, hvor du kan finde loppefund, bøger og flere smykker mandag, onsdag og lørdag og bogmarked torsdag og fredag. Markederne er generelt åbne mellem 9 og 15, men det kan betale sig at komme tidligt.

Hvis du også er til lækkert garn, ud over alt det der med at sy, skal du næsten ind i Loop, nu du er i området. Den ligger på nr. 15 i Camden Passage og er en rigtig fin strikkebutik, der er et besøg værd. Også selvom man ikke selv strikker så meget (det kan jo være du kan finde en gave – eller bliver inspireret til et lille projekt…)

Ray Stitch ligger et par minutter væk – på nr 99 Essex Road. Hvis du fortsætter til enden af Camden Passage, ender passagen i Essex Road, og så følger du bare den til nr 99. Butikken ligger på din venstre side. Ray Stitch har en masse lækkert stof og virkelig lækkert sytilbehør – inklusiv hele Merchant & Mills sortiment. De startede oprindeligt som en sy-skole der solgte en lille smule stof, men nu er der heldigvis massevis af lækre ting (og syskolen er der endnu..) Der er åbent hver dag – også søndag (indtil klokken 17)

Sew over it er en yndig butik lige ved Angel-stationen. Bestemt et besøg værd.

Sew over it er en yndig butik lige ved Angel-stationen. Bestemt et besøg værd.

 

Sew over it ligger i den anden retning ift Angel stationen – altså i stedet for at gå nordpå, skal du et par minutter sydpå – nemlig på 36A Myddelton Street. Lisa. som har startet butikkerne er vild med vintage-tøj og har du det på samme måde (eller synes du bare det er pænt) er du simplet hen nødt til at kigge forbi. Sew over It er hovedsageligt en syskole, men de har også et godt udvalg af super lækre stoffer – inklusiv skønne jerseystoffer og der er også meget til dem der ikke er til vintage-looket!
Åbningstider: Tirsdag – Fredag: 12:30 – 18:30 (sycafé hver fredag mellem 13 og 17.),  Lørdag 12 – 17

 

Kensington

Shaukat, 170 -172 Bropmton Road. Når du alligevel er på V&A, som du kunne læse om i første del af guiden, skulle du tage at gå ned af Old Brompton Road til nr. 170-172 og besøge Shaukat. I hvert fald hvis du er til Liberty-stoffer. Jeg har købt det Liberty jeg har brug for lige i denne omgang, så jeg sprang over på det nylige besøg (derfor er fotoet fra et tidligere besøg) men her finder du altså Liberty-stoffer fra tidligere kollektioner – noget billigere end alle andre steder.

Hos Shaukat finder du et stort udvalg af Liberty-stoffer

Hos Shaukat finder du et stort udvalg af Liberty-stoffer

 

Oxford Street/Soho

Centrum af London holder jeg mig som regel fra – der er simpethen altid så mange mennesker. Men også mange butikker. Tag tuben til Oxford Circus (Central, Bakerloo og Victoria) og nyd mylderet.

Liberty er et varehus, der er så eksklusivt (og dyrt) at det mest skal opleves for oplevelsens skyld. Gør det! Og køb så dit stof andre steder. Her kan du i øvrigt (udover stof-afdelingen på øverste etage) også opleve virkelig eksklusive tøj-mærker. Og de hænger bare på tøjstativerne, så du kan se og mærke. Jeg synes det er en oplevelse værd at se detaljer og mærke kvaliteten på fx tøj fra The Row og Valentino.

Ikke langt fra varehuset Liberty ligger Berwick Street. Her finder du virkelig pæne og dyre stofbutikker. Og der er mange. De fleste har lukket om søndagen, men ellers er der generelt åbent mellem 10 og 18. Gå en tur hele vejen ned ad gaden og kig ind i de forskellige butikker – der er virkelig mange og meget at vælge imellem.

Min yndlings er Cloth House i nr. 47 (som faktisk også har åbent søndag eftermiddag). Det er sådan en fin butik. Med virkelig pæn indretning og meget lækre varer – og den er bestemt et besøg værd!

Cloth house er bare så pæn. Også indenfor. (Tjek lige deres hjemmeside for flere billeder. Jeg havde alt for travlt med at kigge på ting til at huske at fotografere...)

Cloth house er bare så pæn. Også indenfor. (Tjek lige deres hjemmeside for flere billeder. Jeg havde alt for travlt med at kigge på ting til at huske at fotografere…)

En anden kendt butik er Borovick Fabrics i nr 16. Den ser ikke ud af meget udefra, men er meget populær – og de har især et meget stort udvalg af eksklusive silkestoffer og blonder.

Og så er der også The Berwick Street Cloth Shop som i udgangspunktet mest henvender sig til designere og skræddere. De har virkelig mange specielle varer – og er bestemt i den kostbare ende. Men udvalget er interessant – og det koster jo ikke noget at kigge.

 

Andet shopping:

Hvis du er som mig, så er du også vild med andre ting end stof.

Jeg elsker fx også at læse. Alt muligt! Men selvfølgelig især bøger om design, stil, mønsterkonstruktion og syning. Det kan man heldigvis finde bla hos Foyles Book Shop på Charing Cross Road nr 107. Hvis du har været på Berwick Street, fortsætter du bare vestpå et par gader (altså sådan 2-3 minutter) men ellers tager du tuben til Tottingham Court Road (Northern og Central) og går ned (sydpå) af Charing Cross Road – så kommer butikken på højre hånd.

Et lille(!) udsnit af udvalget af sybøger hos Foyles

Et lille(!) udsnit af udvalget af sybøger hos Foyles. Du skal ind bagved for at finde denne reol.

Jeg kan bruge timer derinde. Udover alle design og modebøgerne (Foyles har også textbooks til designuddannelserne) er der selvfølgelig en kæmpe fiktions-afdeling. Og en cafe. Og de ansatte har anmeldt bøgerne og stemningen er skøn – hvis du altså er en læsehest som mig…  Der er åbent mandag til lørdag mellem 9.30 og 21, søndag 11.30 – 18.

Lige så snart du træder ind i butikken, ser du store reoler med designbøger

Lige så snart du træder ind i butikken, ser du store reoler med designbøger

 

 

Hvis du er i London over en weekend, skal du næsten ikke gå glip af markedet på Portobello Road.

Tag tuben til Ladbroke Grove (Circle og Hammersmith & city), gå over på den anden side af vejen og gå ned af den næste vej, og så er du der (og det er meget nemmere end at tage til Notting Hill Gate, hvor de fleste turister står af).

Det er især rigtig godt om fredagen, hvor der fx står en mand helt oppe på den anden side af Portobello Green (ud for Portobello Road nr 284) og sælger gamle kort med blonder og knapper fra franske stofbutikker. Han har også gamle trådruller af træ, blonder, bånd og vintage linned.

Der er en hel særlig stemning på Portobello Road. Jeg skal altid forbi hvis jeg er i byen på en fredag... Her var det i oktober...

Der er en hel særlig stemning på Portobello Road. Jeg skal altid forbi hvis jeg er i byen på en fredag… Her var det i oktober…

Derudover er der jo masser af andre ting. Jeg kan godt lide de gamle sætter-bogstaver og stempler. Og så har jeg slet ikke taget vintagebutikkerne med….

 

Hvis du bliver træt i benene og trænger til en kop kaffe eller te, vil jeg anbefale dig at besøge Baristas Fusion  på 72 Lancaster Road (lige en butik fra hjørnet til Portobello Road). Fatma og hendes mand laver lækre sandwich og småanretninger – og den bedste kaffe jeg fik under mit sidste besøg. Til meget rimelige priser! Og så er hun rigtig sød og rar. Hils fra mig!

Ejeren af Baristas Fusion og mig...

Ejeren af Baristas Fusion og mig…

 

Og sådan lidt blandede anbefalinger om London:

Hvad skal du ellers lave i London?

Uanset om du har været i London 100 gange før eller om du er helt ny, vil jeg anbefale dig at tage en walk hos London Walks. Hvis du ikke har besøgt byen før, kan det lige give dig et overblik hvis du vælger en af de mere generelle ture, hvis du kender byen godt, er der stadig meget at lære i de mere specialiserede ture. Også de mest berømte turistmål (Fx Tower, St. Paul og Westeminster Abbey) er gode at tage guidede ture til. Du får rabat på indgangen med London walks og du slipper for at stå i kø!

Man behøver ikke at booke en London Walk, men tjekker bare hjemmesiden for at se programmet og så møder man op på den anviste station på det rigtige tidspunkt og betaler guiden. Turene tager som regel 2 timer og koster 10 pund for voksne i øjeblikket. Børn under 15 kommer gratis med på de fleste ture.

Hvis du planlægger at tage flere walks inden for 3 måneder, kan det være en god ide at købe et rabatkort.

Jeg kan næsten ikke anbefale en tur frem for de andre (og jeg har været på mange! Og tager altid en ny walk, når jeg er i byen) men spøgelsesturene og pub-turene er altid et hit. Også hos grumpy teenagere…

Her er en video, der meget fint viser hvorfor turene er så gode:

 

Hvordan kommer du til London?

Jeg er blevet lidt magelig på det sidste. Og jeg foretrækker langt at flyve med SAS til Heathrow. For det meste ender det med at blive billigere – eller næsten så billigt – som lavprisselskaberne. De flyver nemlig til Stanstead eller Gatwick – og så skal du også betale et par hundrede kroner for at komme med toget derfra og ind til London. Fra Heathrow tager du bare tuben – og det koster højst 5 pund. Sidste gang betalte jeg 1035 kr med SAS (det kan betale sig at købe biletter ca 6 uge før afgang) alt inklusivt. Lavprisselskaberne gav mig en pris på 850 kr for den billigste mulighed – og der skal jeg så lægge transporten (2 x ca 200 kr) oveni.

Desuden er der den fordel at SAS tillader at du tjekker bagage ind uden ekstra beregning. Jeg plejer at have en ekstra foldbar (stor) taske med i min kuffert (som ellers er af carry-on typen) og så bruge den på hjemturen, så jeg har plads til mine indkøb.

 

Hvor skal du bo i  London?

Jeg er holdt helt op med at bo på hotel i London. Det er simpelthen for dyrt i forhold til hvad man får. Jeg bor i stedet privat via AirBnB. Mit yndlingsområde er netop området omkring Portobello Road – altså omkring Westbourne Park og Ladbroke Grove stationerne. Jeg har et par stykker som jeg vælger i mellem alt afhængig af om jeg rejser alene eller i selskab med nogen.

Jeg foretrækker at bo i området omkring Westbourne Park/Ladbroke Grove. Sådan ser det ud når jeg træder ud af døren. Der er pænt selv en regnvejrsdag i april...

Jeg foretrækker at bo i området omkring Westbourne Park/Ladbroke Grove. Sådan ser det ud når jeg træder ud af døren. Der er pænt selv en regnvejrsdag i april…

 

Hvordan kommer du omkring i London?

Brug offentlig transport. Tuben kører hele dagen alle dage. Det sidste tog er omkring midnat, men der er natbusser, der tager over.

Køb et Oyster-card når du lander. Jeg har haft det ene af mine i over 5 år, så du kan altså have glæde af det længe. Systemet virker nærmest som rejsekort (men bedre ;-)) ved at du sætter penge ind på dit kort (det er altid det første jeg gør når jeg kommer ud af lufthavnen), og så holder du det bare over læserne ved ind og udgangen til stationerne og på busserne Du kan købe Oyster-cards i automater på de fleste stationer. Start med at putte 10 pund på, så kan du altid efterfylde (top up) efterhånden.

 

 

 The End

Det var så slutningen af min London-guide for synørder. Det kan være svært at nå det hele på en enkelt forlænget weekend, så pluk i stedet lidt forskelligt ud (selv om jeg klart ALTID ville inkludere et besøg på V&A). Selv regner jeg med at tage afsted igen i slutningen af sommeren – jeg skal da over og se de der dronninge-kjoler!