Jeg har lige været i London i nogle dage. Jeg kommer der forholdsvis tit – sådan en 3-4 gange om året. Det er et godt sted at blive inspireret, møde internationale syvenner (lige meget hvor man kommer fra, er det åbenbart ret nemt at komme til London – til gengæld er det ret svært at komme til København;-) …) og finde lækre stoffer.

Denne gang var jeg godt omkring: I stofforretninger, sykursus-butikker (jo, det findes!) til møder og meet-ups og på museum. Og så selvfølgelig det sædvanlige små-shopping og te-drikning.

Jeg har som sagt været i London som sy-turist ret mange gange efterhånden, så det slog mig at jeg vel efterhånden er kvalificeret til at lave en guide til andre sytosser, der skal vestpå. Som en disclaimer må jeg selvfølgelig lige sige, at dette på ingen måde er en fyldestgørende liste over alle de sy-relaterede ting man kan i London. Der er helt sikkert mange flere udstillinger, butikker og sjove steder end dem jeg kommer ind på i min guide!

Men her er min version af:

En synørds guide til London!

Ja, ja. Du vil gerne vide noget om stofbutikker hvor du kan finde lækkert og/eller billigt stof. Og dem er der masser af. Det kommer jeg til i næste del af guiden.

Men før vi kommer så langt, så lad os lige i denne del kigge på andre ting, du kan glæde dig over – og inspireres af – i London:

 

Museer og udstillinger:

 

The Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum
Cromwell Road
London, SW7 2RL
Tag tuben til South Kensington (District, Circle & Picadilly). Her kan du så gå gennem en tunnel direkte ind i museet.
Åbingstider:
Alle dage: 10 – 17.45
Fredag: 10 – 22 (jeg har ikke prøvet aftenåbningen fredag – men det er på listen til næste gang – det skulle være ganske anbefalelsesværdigt!)
Gratis entré

V&A i London

Indgangen til museet. (c) Victoria and Albert Museum, London

V & A (som det er kendt blandt venner) er et design- og kunstmuseum i museumsområdet syd for Kensington Gardens. Der er utroligt mange ting at se, og jeg anbefaler du smutter forbi hjemmesiden inden turen, for at se hvad der måtte være af små gratis specialudstillinger – fx er der lige nu en udstilling med sy-værktøj, som kun har åbent i tre måneder. Indgangen til museet er gratis (men der er ikke nogen der har noget i mod at du lægger en donation på 4 pund i donationsboxen).

V & A har udover omfattende udstillinger om Europas historie en stor permanent mode-udstilling + skiftende store udstillinger med mode-tema. De store skiftende udstillinger kræver særlig billet der koster ca 12 £ – det er alle pengene værd!

Den permanente mode-udstilling viser tøj fra 500 år og dermed modens historie – i øjeblikket helt op til år 2001. Tingene på udstillingen skiftes ud ind i mellem, så der er altid nye ting at se på. Udstillingen består både af kronologisk opstillede montrer – hvor man så at sige kan gå rundt og tydeligt se modens udvikling – og i mange tilfælde også få lov at se ind i konstruktionen, samt enkelte mere tema-opstillede udstillinger.

London V&A

Fra den kronologiske udstilling – her et 50’er Vogue-opslag

V&A London Guide

Tema-montre om regntøj i London. Temaerne skifter jævnligt.

Undressed: A Brief History of Underwear. I øjeblikket – og frem til 12. marts 2017 – er special-mode-udstilling om undertøj. Jeg skal helt sikkert over og se den før den lukker (den åbnede først efter jeg var taget hjem denne gang) – den ser meget spændende ud. Her er et par pressebilleder fra udstillingen:

V&A London Guide

Undressed Exhibition 13/04/2016 – (c) Victoria and Albert Museum, London

Undressed Exhibition 13/04/2016

Undressed Exhibition 13/04/2016  (c) Victoria and Albert Museum,

 

guide london sewing books

Victoria and Albert Museum har i øvrigt indtil flere butikker rundt omkring – fx er der ved modeudstillingen mulighed for at købe sytilbehør og sjove ting, som denne her fingerbøl-formede pen-holder. Der er også en stor bogafdeling, med massevis af interessante sybøger og designbøger.

 

 

 

Kensington Palace

Kensington Palace
I Kensington Gardens
Tag tuben til Queensway (Central) eller Notting Hill Gate (Central, District eller Circle)
Åbningstider:
Alle dage 10 – 18
Entré: 18£ for voksne, børn under 16 gratis

London guide kensington palace

View towards the East Front. (c) Historic Royal Palaces

Kensington Palace er – og har været – hjem for mange engelske royale. I øjeblikket bor Will og Kate der, men der er også en stor del af slottet som er åbent for offentligheden og med flere forskellige udstillinger. Derudover er der fantastiske haveanlæg som man kan tage en lille tur i – og det fine orangeri, hvor der serveres frokost og high tea.

Man kan gå rundt og se de gamle lejligheder og lære om hoflivet i 1600-tallet (vidste du fx at når man dengang var ved hoffet, så rendte man ikke bare på lokum. I stedet havde man en lille “diskret” aflang skål som man lige skrævede over og ordnede hvad man skulle ordne – midt i det store hoflokale, mellem alle andre mennesker…). Og så kan man jo lige lege at man er fin dame før man smutter videre til udstillingerne….

De var skøre - de fine 1600tals hofdamer...

De var skøre – de fine 1600tals hofdamer…

 

Fashion Rules – restyled

Udstillingen Fashion Rules er en udstilling af nogle af Dronning Elizabeth, Prinsesse Margaret og Prinsesse Dianas kjoler. Kjolerne er udstillet i temaer og akkompagneres af originale designer-sketches og fotos. Det er en fin udstilling, hvor man kommer helt tæt på couture-kjolerne og tankerne bag hvert design. (Den engelske tekst under billederne her er et krav for at jeg må bruge dem her på bloggen…).

Kensington palace guide

Colour has many symbolic associations and can reflect a variety of emotions. Royal women have used colour to make a strong visual statement and to communicate specific ideas. They have worn black for sombre occasions or mourning, national colours for state visits abroad or ivory, silver and gold for special events such as the state opening of Parliament.

The designer Norman Hartnell said ‘unusual and light clear tones are the favourite colours for ladies of the Royal Family, for they must stand out, yet be distinguishable in a subtle and dignified way.’ Used in this way, colour could set the scene. Princess Margaret looked every inch a fairy tale princess in white silk chiffon. Diana, Princess of Wales lit up a red carpet in a startling green gown by Catherine Walker. The overall impact of colour became even more important from 1960s when newspapers such as The Sunday Times began to print colour supplements.

(c) Historic Royal Palaces

 

Jeg var ret vild med de originale design-sketches - her af Norman Hartnell - med stofprøver...

Jeg var ret vild med de originale design-sketches – her af Norman Hartnell – med stofprøver…

 

Victoria Revealed
Når du nu alligevel har betalt for at komme ind og se kongelige kjoler, så skulle du også unde dig selv den oplevelse det er at se udstillingen Victoria Revealed. Den har intet med mode eller syning at gøre (selv om der på udstillingen er en del af Victorias kjoler – og også lidt børnetøj), men det er en af de aller-aller bedste museums-udstillinger jeg nogensinde har set. Udstillingen fortæller om Dronning Victorias lange liv og tager udgangspunkt i dagbogsoptegnelser hun har skrevet. Det var en stor oplevelse og gjorde faktisk at jeg lige blev nødt til at købe en biografi og læse mere om Victoria. Mig, der ellers dybest set er ret ligeglad med kongehuse….

Display case of Queen Victoria children's clothes in the Family Room. The case features outfits worn by Victoria's eldest children - Bertie and Vicky. (c) Historic Royal Palaces

Display case of Queen Victoria children’s clothes in the Family Room. The case features outfits worn by Victoria’s eldest children – Bertie and Vicky.
(c) Historic Royal Palaces

 

The room explores the mourning period for Victoria's family after Prince Albert's untimely death. The central showcase displays Queen Victoria's earliest surviving mourning dress and two outfits worn by her children, Leopold and Beatrice.

The room explores the mourning period for Victoria’s family after Prince Albert’s untimely death.

The central showcase displays Queen Victoria’s earliest surviving mourning dress and two outfits worn by her children, Leopold and Beatrice.
(c) Historic Royal Palaces

 

I Kensington Garden lige ved paladset, ligger også det fine orangeri. Her kan du forkæle dig selv med lækker frokost eller, som jeg, high tea. Det er en oplevelse. En meget kulhydratrig oplevelse, og det kan ske, du trænger til en lur bagefter. Nu er du advaret!

 

Efter tre timer på paladset, trængte vi til lidt mad. Det fik vi så.

Efter tre timer på paladset, trængte vi til lidt mad. Det fik vi så.

 

Hvis du ikke har fået nok af kongelige kjoler – og hvis du er i London en tur i perioden mellem 23. juli 2016 og 2. oktober 2016, så har du en enestående mulighed for at se Fashioning a Reign  på Buckingham Palace i anledning af majestætens 90 års fødselsdag. Udstillingen består af 150 kjoler og derudover også hatte og sko –  alle båret af dronning Elisabeth.  Jeg regner helt sikkert med at tage over og se udstillingen før den lukker ned.

Sir Norman Hartnell, pale green crinoline evening gown made of silk chiffon and lace embroidered with sequins, pearls, beads and diamante Worn by Her Majesty The Queen in 1957 during her visit to the United States of America as a guest of President Eisenhower ROYAL COLLECTION TRUST/ (c)HER MAJESTY QUEEN ELIZABETH II 2016 Single use only in relation to the exhibition 'Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe'

Sir Norman Hartnell, pale green crinoline evening gown made of silk chiffon and lace embroidered with sequins, pearls, beads and diamante

Worn by Her Majesty The Queen in 1957 during her visit to the United States of America as a guest of President Eisenhower

ROYAL COLLECTION TRUST/ (c)HER MAJESTY QUEEN ELIZABETH II 2016

 

Nå. Det var lige de udstillinger i London jeg kunne komme på at anbefale dig. I næste del af guiden fortæller jeg om stofforretninger og andre shoppe-steder!