Tilret ærmet: Sådan får du plads til overarmen

I dag skal vi kigge på at tilrette ærmer. Anja skrev nemlig til mig på Facebook:

Jeg kunne godt bruge den rigtige måde at lægge mere til i ærmer. Jeg skal i gang med en kjole til min datter, og mønstret har meget snævre ærmer. Hvordan fixer man det korrekt?

 

Uh, jeg kender det med for små ærmer! En af grundene til at jeg syr til mig selv er præcis det med ærmer. Jeg har nemlig mormor-arme. Eller i hvert fald arme, der er – skal vi sige “noget fyldige” sådan øverst oppe. Og det resulterer i at ærmet strammer og at der kommer irriterende folder fordi stoffet hænger fast på mine muskler eller hvad det er der skaber fylden… (Ja. Lad os bare kalde dem det ;-)). Og det fremhæver faktisk at de er lidt kraftige…

tilret ærmet

 

Sådan tilretter du ærmet på dit mønster:

Først skal du finde ud af hvor meget vidde du vil lægge til. Du kan finde ud af det på flere måder:

 1. Du kan lave en prøveopsyning og klippe op langs midten af ærmet og finde ud af hvor meget stoffet spreder sig.
 2. Du kan måle armen og måle på mønstret i overarmslinjen (det er den vandrette linje lige under kuplen, som du kan se på næste tegning) og sammenligne målene for at finde ud af hvor meget . Hvis du skal sy i jersey, skal målene bare være det samme eller måske skal ærmet være op til 1 cm større. Hvis du syr i vævet stof, skal du bruge mellem 2 og 5 cm ekstra vidde i ærmet, afhængig af hvad du syr (en jakke skal fx bruge mere mervidde end en kjole). Prøv at holde et målebånd rundt om armen med det mål du tænker, og se om det passer.
 3. Du kan gætte. (Det anbefaler jeg ikke:-))

Når du ved hvor meget du vil lægge til er du klar til at gå igang med tilretningen af ærmet. Du skal bruge dit ærmemønster. Læg det oven på noget mønsterpapir.

tilret ærmet ærmemønster

 

Trin 1 af ærmetilretning:

Først skal ærmemønstret gøres klar til tilretningen.

Tegn en lodret linje parallel med trådretningen fra det øverste punkt på ærmekuplen og til bunden af ærmet.

Tegn også en vandret linje (overarmslinjen) som er vinkelret på trådretningen lige ved ærmekuplens slutning.

tilret ærmet overarmslinje

Trin 2 af ærmetilretning:

Nu skal du klippe linjerne op. MEN. Du må ikke klippe igennem sømlinjerne. Så du skal klippe inde fra midten af papiret og ud langs linjerne UDEN at klippe igennem de sorte prikker på tegningen. Der skal være ca 2 mm papir, der ikke er klippet.

tilret ærmet klip op

 

Trin 3 af ærmetilretning:

Nu kan du sprede de lodrette stykker den mængde du vil lægge til ærmets vidde. Hvis du fx vil lægge 2 cm til, rykker du hvert stykke 1 cm ud.

Når du spreder de lodrette stykker, vil de øverste kuppelstykker følge med og overlappe de nederste stykker. Det vil gøre ærmekuplen lavere. Og det er helt ok.

Sæt tape for at holde ærmets nye form på plads og tegn dit nye ærme af – eller klip det ud (så det er i to lag papir).

tilret ærme klip og spred

Og så har du tilrettet ærmet!

Her kan du se forskellen på det oprindelige ærmemønster og det nye, tilrettede ærmemønster.

tilret ærme færdigt mønster

NB! Ved kort ærme:

Hvis du tilretter et kort ærme, skal du klippe den lodrette streg helt igennem ved bunden af ærmet – ellers kan du ikke sprede ærmedelene nok.

tilret ærme kort ærme

9 replies
 1. Dorthe says:

  Hejsa, skal der ikke rettes noget ved ærmegabet, hvor ærmet skal sættes til? Ærmet er jo blevet lidt bredere, men det udligner sig måske, fordi kuppelhøjden ændres? Venlig hilsen Dorthe

  Svar
  • Maria Fabæch says:

   Nej, der skal ikke rettes i ærmegabet. Som du selv skriver, er den færdige længde af sømmen nemlig præcis den samme – fordi ærmekuplen også bliver lavere.. Så det hele passer sammen 🙂 Venlig hilsen Maria

   Svar
 2. Tove Fisker says:

  Hej Maria
  Jeg vil gerne udvide mit frakkeærme som sidder alt for stramt op i armhulen. Tænkte at sprætte op fra et stykke nede i ærmet til et stk ned i sidesømmen, men skal jeg sy 2 kiler ind eller 1 stor “ruder” som vist nok de gamle bondeskjorter havde?
  Hilsen Tove

  Svar
 3. Rosa says:

  Fedt, det var præcis det jeg ledte efter 🙂 Har købt en skøn sort kjole, men den mangler altså bare ærmer, ellers vil jeg ikke bruge den. Så det syer jeg bare selv på, men skulle lige vide hvordan jeg fik lidt ekstra vidde i.

  Tak 🙂

  Svar
 4. Kathrine says:

  Så fin en beskrivelse/forklaring. Jeg er nødt til, at spørge om man ikke skal lægge til i ærmelængden, for at ærmet ikke bliver for kort?

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.