Hvordan skal halskanten på Audrey kjolen vende???

Dette spørgsmål har jeg fået fra flere læsere. Bl.a. fra Lisbet, som skriver:

Hej Maria Jeg er ved at sy din Audrey-kjole, som jeg synes er meget lækker, men jeg kan altså ikke finde ud af at sætte halskant og belægning rigtigt på, får det til at vende omvendt, sådan at buen nedad kommer til at vende opad, når det er syet på. Et par billeder ville måske gøre underværker? De bedste hilsner Lisbet

Audrey kjole mønstret

Audrey kjole mønstret, som dette brevkassesvar drejer sig om

Og ved du hvad, Lisbet (og jer andre).  Jeg forstår det godt. Hvis jeg ikke har syet med Audrey kjole mønstret i lang tid og så tager mønstret frem igen, så skal jeg også lige vende det hele rundt et par gange før det falder på plads.

Jeg tror det er noget med, at vi er så vante til at sy belægningen på kanter at vi bliver helt forvirrede, når halskanten ikke skal sys på samme måde. Men nu skal jeg nok vise det.

Lad mig starte min forklaring med at gå heeeelt tilbage….

Tilbage til da jeg konstruerede Audrey kjole mønstret.

Dengang begyndte jeg med et jerseykjole-basismønster, med den halsudskæring jeg ville have på den færdige kjole.

Så tegnede jeg den halskant jeg ville lave i kontraststof på mønstret og klippede den af, så jeg nu havde en kjoledel og en halskant-del. Og når jeg så syr kjolen, skal jeg egentlig bare sy halskanten på igen, hvor den var før. Og så gøre afslutningen pæn med en belægning (som er en kopi af halskanten).

Jeg har prøvet at illustrere det her:

halskanten på MariaDenmark Audrey - noget forenklet

Sådan tegnede jeg – noget forenklet – halskanten på audrey kjolen.

Sådan syr du halskanten på Audreykjolen med belægning

Og nu til hvordan det hele samles igen. Jeg har lavet en prøve i et stykke rest-stof. Så der er ikke ærmer på. Det er der jo på din…

Desværre er billederne ikke så fantastiske. Det hele måtte foregå ved kunstigt lys, og det er altså slet ikke optimalt på denne tid af året (men jeg HAR bestilt bedre lys, så der er håb forude!)

Men altså. Her er Kjolen, der har fået syet skuldersømme og sidesømme. Og så er der 2 sæt dele til halskanter, som hver består af en bag-halskant og en for-halskant.

 

Kjolen og delene til halskanten og belægningen

Kjolen og delene til halskanten og belægningen

Start med at sy skuldersømmene på de 2 sæt halskanter:

 

Halskanten nåles og sys i skuldersømmene ret mod ret

Læg halskantens for-og bagstykke sammen i skuldersømmene, ret mod ret, og sy. Gentag med belægningen.

Så har du kjolen + 1 færdig halskant + 1 færdig belægning (som er en kopi af halskanten).

 

Halskanten

Halskanten, belægningen og kjolen

 

Nu skal den ene halskant sys på kjolen. Det er den, der bliver synlig. Og som du måske kan fornemme af tegningen længere oppe, er det den største – yderste – kant af halskanten, der skal sys til kjolen. Læg halskanten mod kjolen, ret mod ret, så skuldersømmene passer over hinanden og sæt nåle.

Halsakanten audrey MariaDenmark

Nål halskanten på kjolen, ret mod ret

 

 

 

 

Sy halskanten fast og pres sømrummet opad.

Halskanten er syet på Audrey. MariaDenmark.dk

Så er halskanten syet på

 

 

 

Nu mangler du bare at sy belægningen på. Den skal sys til halskantens mindste kant. Altså den, der ligger mod halsen nu. Og belægningen lægges, også med den mindste kant, så det passer til kjolen, mod halskanten, ret mod ret. Det fik desværre ikke beilleder af. Men det er fuldstændig som når man ellers syr belægning på. Når du har syet belægningen fast, klipper du sømrummet ned til 5mm og presser belægningen på plads.

Så er der kun tilbage at sy en kantstikning langs halskant sømmen eller at sy i grøften i sømlinjen, for at holde belægningen på plads.

kantstikning halskanten audrey kjole maridenmark

SY enten en kantstikning eller sy i grøften mellem halskant og kjole

 

 

Ta-da – halsakanten er syet på

 

 

halskanten færdig

Sådan ser det færdige resultat ud. Undskylder billed-kvaliteten

 

Jeg håber det hjælper, Lisbet (og I andre) – ellers må I skrive igen.

Kunne du tænke dig at få svaret på et af dine sy/design/tilretnings-spørgsmål? Så smut bare herhen og følg vejledningen…

MariaDenmark SIgne top

 

P.S. Stoffet der er brugt til demonstrationen er rester fra min nye Signe-top, som jeg syede på under en time i søndags. Det er fra stof2000. Og så vil jeg da lige vise dig toppen: