Er du bange for at prøve digitale PDF symønstre?

Det er der en del, der er.

Det er jo også forholdsvist nyt, det her med symønstre man selv printer ud derhjemme, og derfor får jeg også en del mails med spørgsmål til emnet.

Dem vil jeg lige svare på her:

MYTE NR 1: Det er svært at printe pdf symønstre, så de får den rigtige størrelse.

Forkert!sådan printes symønstre

Det her faktisk den bekymring jeg hører allermest til.

Men det er virkeligt nemt, og du har intet at bekymre dig om, bare følg disse skridt:

  1. Vær sikker på at du har en forholdsvis ny version af Adobe Acrobat Reader (det er helt og aldeles gratis – og du kan hente det HER) installeret på din computer.
  2. Når du klikker på “Print” skal du tjekke at sidestørrelsen er sat til “Faktisk Størrelse” (se på billedet til højre).
  3. Hvis du vil være ekstra helt sikker, kan du printe den side af selve mønster-arket, der har en målekontrol-firkant. På MariaDenmark mønstre, er den 10 cm X 10 cm.

MYTE NR 2: Det er super bøvlet – og tager 100 år – at samle pdf symønstre!

Arh.. Det kommer an på…

Nogle mønstre er værre end andre.

Og nogle mønster-mærker er meget værre end andre.

Jeg foretrækker at der er en tydelig ramme og at siderne overlapper, så det er nemt at se præcist hvor hver side skal være. Sådan er det på MariaDenmark mønstre.

Sådan samles pdf symønstre nemt

Nogle mærker har mærker midt på siderne, som man lægger overfor hinanden, og det er også til at håndtere.

Men ligemeget hvordan mønstrene er delt, så er det sådan at jo flere sider mønstret indeholder, jo større risiko er der for at man laver små fejl. Og en mm i det øverste venstre hjørne er måske blevet til 5 mm i højre nederste hjørne.

Så med store symønstre gør jeg sådan her: Jeg kigger på mønster layout-sketchen og så samler jeg hvert af de store mønsterdele for sig selv (altså forstykke for sig, bagstykke for sig osv.). På den måde vokser fejlene sig ikke så store at det har nogen betydning.

I øvrigt kan jeg fortælle at det tager mig omkring 30 minutter at samle et stort mønster… (og så slipper jeg til gengæld for at tegne mønstret af)

 

MYTE NR 3: PDF mønstre er dårligt tegnede symønstre, der er lavet af amatører

Helt, helt FORKERT!pdf symønstre

Faktisk vil jeg sige at det er lige modsat!

For i og med at markedet for pdf mønstre er blevet større, er der faktisk sket det, at konstruktører og designere der virkelig interesserer sig for hvordan man giver syere en godsy-oplevelse, pludselig har fået muligheden for at udgive ders designs – uden først at skulle låne 500.000+ i banken.

Små mønsterfirmaer (der ikke har store multinationale firmaer i ryggen) har en tendens til at være passionerede, veluddannede og putter helt utroligt meget arbejde ind i hvert enkelt mønster.

Så faktisk er det ofte sådan at et mønster er designet, konstrueret, testet og rettet flere gange før det bliver udgivet – og det giver altså et meget bedre mønster (og en bedre syoplevelse) i sidste ende!

Det kan de store firmaer, der udgiver 50 + mønstre om året slet ikke tillade sig.

MYTE NR 4: Det er spild af papir at printe PDF symønstre

Hmm.

Igen varierer det en del fra mærke til mærke. Jeg har engang set et nederdels-PDFmønster (fra et stort firma) der var på 50 sider. Og det kunne sagtens have været på 20.

Når det er sagt, så bruger jeg en del tid på at sikre mig at MariaDenmark mønstrene er placeret så optimalt som muligt, så de kan blive printet på så få ark som muligt (og jeg ved at mange andre små mærker gør det samme).

Og så sparer man faktisk papir.

Har du lagt mærke til hvor meget tom plads, der er på mange trykte mønstre? Og når du så tegner dem af, så er det jo lige et lag papir til…

Med PDF symønstre er det ikke nødvendigt at tegne mønsterdelene af (med mindre at man vil prøve papirmønstret på).

 

Er du klar til at prøve et PDF symønster nu?

Så kan du prøve et – helt gratis – sådan her: Tilmeld dig MariaDenmark Nyhedsbrevet – så  får du nemlig et helt gratis mønster tilsendt med det samme (check din spam folder, hvis du ikke ser det i din indbakke inden for 5 minutter.)

Gratis PDF symønster