IG:  #wardrobesewing2017

Nu skal vi i gang med at opbygge garderoben. Jeg starter med at sy en ordentlig bunke basis-toppe. Hvorfor? Jo, det kan du læse mere om her. Men først noget teori om basistøj:

Basis tøj. Det kedeligste tøj i verden. Og det vigtigste.

Basis-tøj har en vigtig rolle i din garderobe. Det er nemlig det, der danner baggrunden for de mere interessante stykker tøj og gør at du kan bruge dem mere. Jeg plejer at sige at bais-tøj er “supporting actor” for det tøj, du synes er mere spændende, mere trendy eller der har stærkere farver og mønstre

Hvad er basis-tøj?

Basis-tøj er sådan noget som tanktoppe, almindelige t-shirts, ensfarvede bukser, strømper, neutrale nederdele osv. Det er noget de fleste kvinder har BUNKER af og som vi bruger. Og faktisk ofte uden at vi lader basis-delene være baggrunden for det mere interessante.

Jeg har i hvert fald haft en tendens til at bruge en ensfarvet, neutral t-shirt sammen med neutrale jeans. Og lige meget om jeg tager den blå, den grå eller den sorte top, er det faktisk det samme udtryk, og ingen vil bagefter være i stand til at huske hvilken en jeg havde på.

 

Jamen når det er så kedeligt, hvorfor i alverden skal jeg så bruge tid på at sy det?

Det skal du, fordi det er det tøj, du bruger mest.

Med mindre du er full blown vintage-dresser (som fx min værksteds-makker Nanna), har du højst sandsynligt et eller flere stykker basis-tøj på hver dag – og vasker det flere gange om måneden. Så hvorfor ikke sørge for at det er af god kvalitet, rart at have på, passer til dig og din kropstype og holder længe?

Det kan du selvfølgelig også købe dig til. Men basistøj i god kvalitet er dyrt og er faktisk også svært at finde – i hvert fald for mig.

Henover det næste halve år vil jeg derfor ved hver ny tøj-type, udover det spændende tøj, starte med at fokusere på basistøjet. Og på hvordan du, når du har fundet og tilrettet et mønster så det fungerer godt som basistøj, nemt kan bruge det samme mønster til at sy nogle hovedrolle-styles med bare et par små designændringer.

Jeg starter med jersey-toppe

Jeg går ret meget i jersey og strik. Det gør jeg fordi jeg foretrækker at mit tøj er blødt og afslappende og fordi jeg har en casual grundstil (meget mere om grund-stile i senere blogindlæg). Nå men. Det betyder også at jeg bruger ret mange basis jersey-toppe.

Jeg bruger dem sammen med alt – måske undtaget festkjoler, og selv med kjoler, kan jeg godt finde på at tage en oversize strik udover for at holde varmen – til at danne baggrund for mere interessante ting (fx blazer-jakker eller nederdele) og til at gøre ”fint” tøj mere afslappet.

Basis-toppe skal du generelt sy i neutrale farver (også mere om farver i senere blogindlæg), som passer til dit øvrige tøj.   Hvad der er dine bedste neutrale farver, ved jeg ikke, men jeg er til marine-blå, antracit-grå og også gerne sort og en smule creme-hvidt – de sidste to især om sommeren.

 

Jeg bruger hovedsageligt 4 typer af jersey-toppe:

 

[1] T-shirts

Helt almindelige tætsiddende t-shirts som Birgitte Basis T-shirt og T-shirten fra Sysiden #17 eller den gratis Kirsten Kimono Tee. Jeg sørger for, at de sidder til over barmen og er lidt løsere over min mave. Jeg laver mest kortærmede eller med ¾–ærmer.

Og så er det vigtigt at de har en udskæring som passer til mig. Jeg synes, det er pænest når jeg viser lidt hud, som mønstrene også bærer præg af. Mine t-shirts er i neutrale farver som sort, grå og marine. Stoffet er bomuldsjersey med elastan eller viscosejersey.

De tætsiddende t-shirts er gode at have på til fx nederdele med vidde eller til bukser med brede ben eller som er lidt posede. Men når det er sagt, er de også fine til mere slanke nederdele og bukser.

Jeg har en t-shirt på næsten hver dag. Så for mig er det godt at have 6 stk, fx 2 sorte, 2 blå, 1 lys og 1 grå.

TIP: En nem måde at ændre end basis-t-shirt til en hovedrolle t-shirt kan være at putte lidt print på den – fx med stofmaling, textil-folie eller iron-on prints.

Basis t-shirt outfits

På disse to billeder har jeg faktisk det samme på: En tætsiddende basis-t-shirt (der er tilrettet, så den sidder løst over maven), en tætsiddende nederdel, og en cardigan. I begge tilfælde kan man argumentere for at t-shirtsene ikke rigtigt er basis. Den sorte har print, og den blå er ikke specielt neutral i farven.

[2] Oversize t-shirts

Disse t-shirts sidder lidt løsere overalt på kroppen og har et lidt slouchy udtryk.
Jeg bruger Olivia Oversize Tee eller laver den tætsiddende t-shirt et nummer eller to større. Og så er det ret vigtigt for looket at stoffet ikke er for fint og blankt. Med det mener jeg, at det meget gerne må være en tynd kvalitet – gerne slub, hvor den forskellige tykkelse af garnet skaber et afslappet look. Jeg laver også tit disse i en uld-jersey. Især her om vinteren.

Oversize t-shirts bruger jeg sammen med tætsiddende underdele – som fx mine jersey-nederdele – eller skinny jeans. Og så er de super gode til at danne baggrund for en blazer eller taljeret cardigan.

Jeg elsker at bruge mine oversize på de dage hvor min mave fylder meget – men altid sammen med en stram underdel! Jeg har to grå, 1 sort og to hvide og kunne godt tænke mig flere, gerne 1 i blå også.

Oversize tee over dress

Her har jeg fx en oversize t-shirt på ud over en tætsiddende kjole. Kjolen laver en silhuet, og den transperente oversize tee tillader at man kan se min silhuet, mens den samtidig kamuflerer min topmave.

[3] Tanktoppe

De tætsiddende tanktoppe med brede stropper bruger jeg i stedet for t-shirts under blazere og cardigans og også indimellem under de af mine oversize-t-shirts som er gennemsigtige. Det er også min foretrukne træningstop og sovetop. Og på en varm sommerdag er de også sagen. Jeg bruger Just a tank top  (ikke oversat til dansk) eller Sysidens tanktop fra nr 17. Jeg har 4 neutrale tanktops, og det er nok.

tanktop basistop

Når jeg har tanktoppe på uden noget over, sørger jeg også for at tilrette dem, så de sidder løst over maven

[4] Strop-toppe /camisoles

De er sådan lidt undertøjsagtige – og meget hurtige at sy. De skal være meget tætsiddende og gerne mørke. Og virker for mig også på den måde at de holder sammen på min silhuet (ligesom med kjolen på billedet længere oppe). Jeg bruger dem som undertøj under blondebluser eller hvide oversize-tees, men sjældent alene.

Jeg bruger et mønster jeg har tegnet af fra en gammel træt en, og kanter med kantebånd jeg selv har skåret eller med foldeelastik. Har du ikke en, du kan tegne af efter, kan du også finde et mønster: Fx det her gratis mønster (og det er helt fint, jeg har prøvet det) fra ”So, Zo..…” 

 

Hvilken type jersey-top skal du sy til din kropstype?

Det vigtigste med jersey-toppe er, at du føler dig godt tilpas i dem. Jeg vender tilbage med mere information om at sy til din kropstype i en senere artikel, men lige nu handler det om, at du skal komme i gang med at sy noget godt tøj.

For at du kan føle dig godt tilpas i dine toppe, gælder det om at du skal tænke på en ting: Hvad vil du gerne fremhæve og hvad vil du gerne skjule.

Jeg har fx en top-mave, der gerne må blive skjult, men synes ikke det gør noget at min barm bliver fremhævet. Så jeg syr mine t-shirts så de sidder løst over maven, og fremhæver min barm enten ved at de sidder til over barmen, eller ved at de har en dyb udskæring, eller ved at have en stram strop-top på inden under de løse bluser. Så jeg bruger alle typer toppe, men sørger for at tiltrette mine tætsiddende t-shirts så de sidder løst over maven.

Hvis du omvendt har en smal talje (og måske brede hofter, du gerne vil skjule) ser du garanteret rigtig godt ud (og føler dig godt tilpas) i toppe, der sidder til om din talje og barm, og så har du dem på med en vid nederdel eller løse bukser.

Vil du gerne have hjælp til at finde ud af hvilken type basistop der passer bedst til dig? Eller skal du bruge hjælp til tilretning? Så har jeg kurser i netop det. Se mere på sykursus-siden.

Du er også velkommen til at poste et billede af dig selv i kommentarerne eller på MariaDenmarks danske Facebook-side og spørge om hvilken basistop, der passer til dig.

 

Action-steps hen i mod en bedre garderobe:

Her kommer din opgave (og min:-)) for jersey-toppe:

  1. Find ud af hvor mange og hvilken type du mangler (eller start med 1-2 af hver type, der passer til dig)
  2. Køb jersey i 1 neutral farve (eller find det i lageret). Køb nok til flere toppe.
  3. Find dine mønstre frem, tilret om nødvendigt (du kan fx glide mellem størrelserne). Gør mønstrene klar med sømrum.
  4. Planlæg en dag eller aften hvor du klipper fx 4 toppe (ca 1 time)
  5. Planlæg en eftermiddag på 3 timer (hvis du kan) eller alternativt en uge hvor du hver dag syr ½ time – fx før du laver aftensmad – og sy dine toppe på en gang i samlebånds-stil.
  6. Gentag med en anden farve, om nødvendigt.